Nyúlszőr, barka, tojás és locsolókölni
Várszegi Viktória
2012. április 7.

Nyúlszőr allergia - gyakoribb, mint gondolnánk!

Változatos tüneteket produkálhat, leggyakrabban a hirtelen kialakuló szénanátha jelzi a betegséget, de asztma és csalánkiütés formájában is jelentkezhet.

Megelőzés:

  • Lehetőség szerint külön helyiségbe, illetve – ha az időjárás engedi – a teraszra vagy az erkélyre szállásoljuk el a tapsifülest.
  • A nyuszi ketrecét rendszeresen kell takarítani, továbbá ajánlott az állatot bizonyos időközönként átkefélni (ha bent lakik, esetleg megfürdetni), így hatékonyan csökkenthető az elszóródó allergén mennyisége a lakásban.
  • A nyuszisimogatás után minden esetben elengedhetetlen az alapos kézmosás, sőt – ha szükséges – ruhacsere.

Kapcsolódó cikkünk: Húsvéti nyuszi? - Gondold meg, a Fővásori Állatkert továbbra sem fogadja be a megunt tapsifüleseket!

Tojásallergia – a tejallergia után a második leggyakoribb probléma, mind a kisgyermekek, mind a felnőttek körében!

Szintén többféle formában jelentkezhet, a bőrirritáció (csalánkiütés, ekcéma) mellett szénanáthás panaszok, nehézlégzés, de akár hányás vagy hasmenés is utalhat kezdődő tojásallergiára. Keresztallergiát is okozhat: bizonyos esetekben a csirkehús elfogyasztása után is hasonló tünetek léphetnek fel, illetve akár a tyúktoll is kiválthat asztmás rohamokat az erre hajlamos betegeknél. Ez utóbbi jelenség oka, hogy az allergénnel túltelített szervezet már nem érzékeli – az amúgy is csekély - különbözőséget a két anyag között, és ugyanúgy reagál, mint a tojás elfogyasztását követően.

Megelőzés:

  • Rengeteg pékárú, sütemény tartalmaz tojást, az ünnepi vendégségben is mindig kérdezzünk rá az ételek összetevőire!

A tojásallergiáról ITT olvashatsz bővebben!

Barka – virágzásakor szórja az allergéneket!

Ha a barka virágzik, kicsi sárga színű porzók jelennek meg bolyhos rügyek felszínén, a növény ekkor kezdi szórni erős az allergénnek minősülő virágport.

Megelőzés:

  • Agresszív hatásai miatt a fűzfa allergiások közelébe semmiképp se helyezzük! Általános szabály, hogy még véletlenül se rakjuk az ágy mellé, illetve a lakás huzatosabb pontjaira, nehogy "lendületet kapjanak" a virágporszemcsék…
  • Nem árt az sem, ha valamivel gyakrabban porszívózunk az ünnepek alatt, valamint gyakori nedves portörlés is szükséges, mert a virágpor sokáig benne marad a leülepedett háziporban.

Locsolókölni – a drága vagy a natúrkozmetikumok családjába tartozó termékek sem feltétlenül allergénmentesek!

Bármilyen, illatanyagot tartalmazó készítmény okozhat allergiát, ebből a szempontból a kifejezetten jó minőségű, valamint a natúrkozmetikai termékek sem jelentenek kivételt. Ha a bőrre kerülést követően irritáció lép fel, kétségtelen, hogy allergiával állunk szemben...