Óriási a D-vitamin hiány Magyarországon
Várszegi Viktória
2013. december 17.

A magyar lakosság 94 százaléka D-vitamin hiányos, pedig a megfelelő D-vitamin szint lényegesen csökkenti például a csontritkulás, a szív- és érrendszeri károsodások vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Különösen a gyerekek esetében fontos a vitamin pótlása, hiszen az ő szervezetük, immunrendszerük még fejlődésben van.

Bár a szakemberek korábban úgy gondolták, Magyarországon "csupán" 60 százalék a D-vitamin hiányban szenvedők aránya, az első országos, D-vitamin-szint mérő kutatás eredményei szerint ennél lényegesen nagyobb a baj: a magyar lakosság 94 százaléka D-vitamin hiányos. A reprezentatív felmérést a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja végezte, az eredményeket ősszel tették közzé.

– Népegészségügyi problémával állunk szemben – állítja Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője. A napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin nem csak a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges, hanem az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, javításában is fontos szerepe van. Hiánya hosszú távon számos betegség – a csontritkulás, a szív- és érrendszeri károsodások, a tumorok – kialakulásának veszélyét fokozza, ezt egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja. Amikor például finn kutatók nagydózisú D-vitamint adtak a résztvevőknek, azt tapasztalták, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kockázata csaknem nyolcvan százalékkal csökkent. A megfelelő D-vitamin szintnek különösen nagy jelentősége van a gyerekek esetében, hiszen az ő szervezetük, immunrendszerük még fejlődésben van.

– Fontos, hogy a szülők ne csak a gyerekek 2-3 éves koráig ügyeljenek a gyerekek D-vitamin bevitelére. Különösen télen folyamatosan pótolni kell. Ilyenkor kevesebb időt töltünk szabad levegőn, és a napsütés ereje sem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin képződéséhez – hívja fel a figyelmet Dr. Szabó András. Hozzáteszi: érdemes tudni azt is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a tehéntej csak elenyésző mennyiségben tartalmaz D-vitamint.

A szakember azt javasolja, hogy a gyerekek fogyasszanak rendszeresen joghurtot, vajat, tengeri halat és tojást. Kis mennyiségben a halolajak, az élesztő, a gomba és a müzlik is tartalmaznak D-vitamint. – Ezekből az ételekből azonban nyilvánvalóan képtelenség annyit elfogyasztani, hogy az fedezze a szükséges napi D-vitamin mennyiséget. A gyerekek többsége pedig nem kifejezetten rajong a halakért vagy például a gombáért. Ezért érdemes a D-vitaminnal dúsított tejtermékeket, például a Junior gyerekitalokat is az étkezések részévé tenni – javasolja a professzor. Annál is inkább, mivel nemrégiben egy amerikai szaklap írt arról, hogy az egyes típusú diabétesz előfordulása az 5 év alatti gyerekek körében húsz év alatt 70 százalékkal nőtt Philadelphiában. Hasonló a trend Magyarországon és egész Európában is. Egyre több orvos és kutató véli, hogy a D-vitamin hiánya a cukorbetegség ilyen mértékű terjedéséhez is hozzájárulhat.

Kapcsolódó cikkeink