Ősi hiedelmek a szoptatással kapcsolatban

Bár elmondható, hogy sokáig, minimum egyéves korig szoptatták a gyermekeket; a hozzátáplálást már 2-5 hónapos korban megkezdték, mert az anyatejet nem tartották elegendőnek. A szoptatás ideje tehát általában egy év volt, de ennél jóval tovább, két-három, sőt néha 6–8 éves korig is szoptattak, különösen, ha közben újabb gyermek érkezett a családba. Azt tartották - nem is teljesen alaptalanul -, hogy a szoptatás ideje alatt nem eshetnek újra teherbe az asszonyok.

A tejelválazstás megindulásának gyorsítására olyan nő tejével sütöttek pogácsát, akinek volt bőségesen. Szintén hatásosnak tartották, ha éjszakára egy szelet kenyeret tesznek az ereszre, amit reggel, éhgyomorra eszik meg a szoptatós anyuka. A tej elapadásának fő okát abban látták, hogy valamelyik látogatóra ráragadt a tej, és magával vitte azt; ezért aztán a gyermekágyas anya ágyára nem ülhetett rá senki. Ha szoptatós anya látogatta meg a friss anyukát - és teje is volt bőven-, ráfejt az ágyra, s ha elment, a gyermekágyasnak az ő  helyére kellett ülnie. Az első három napon, valamint naplemente után nem adtak ki semmit otthonról, mert attól tartottak, ezzel a tejet is elvinnék a háztól; és ugyanezen okból, menstruáló nő sem látogathatta meg a gyermekágyast. Valamint nem volt szabad az anyatejnek a földre csöppennie, mert a hiedelem szerint, a hangyák vagy a kígyó elvinnék a tejet.

Az elválasztást mágikus eljárásokkal is gyorsították. Ilyenkor valamilyen forró tárgyra fejtek pár csepp tejet, hogy az emlőből is olyan gyorsan párologjon el, mint a forró kőről, vasról; vagy az anya tűt szúrt ingébe fordítva, hogy a tej is fordítva folyjon, illetve ingét vette fel fordítva, míg el nem apadt a teje stb. Az elválasztás megkezdésére a gyümölcsérés idejét tartották a legalkalmasabbnak, a hét napjai közül pedig a csütörtököt. Ősszel nem tartották szerencsésnek, mert akkor hamar fog őszülni az asszony - legalábbis a babona szerint. Országosan ismert hiedelem volt, hogy a kétszer elválasztott gyermekből táltos lesz.

(Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink