Őssejtekből már korlátlan mennyiségű vér állítható elő

Az életmentő vérpótlásra csupán a véradók felajánlásait lehet használni, a ritka vércsoportokba tartozó betegek problémát jelenthetnek. A kutatók azonban olyan megoldást mutattak be, melynek során emberi őssejtek segítségével lehet serkenteni a vérképzést. Ez áthidalhatja a vérátömlesztések során jelentkező mellékhatásokat. Eric Bouhassira és munkatársai egy koktélt alkalmaztak, mely mintegy 10-100-szorosára növeli a termelést.

A kutatók a kedvező hatást köldökzsinór-eredetű, a vérkeringésben lévő, illetve embrionális őssejtek segítségével értek el. Így gyakorlatilag ipari mennyiségekben elérhetővé válik az új vér, ami forradalmasíthatja a vérátömlesztést. A szakértők igen bizakodóan nyilatkoznak a módszert illetően. A tanulmány a Stem Cells Translational Medicine augusztusi számában jelent meg.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink