Őssejtekkel gyógyítják a csecsemőkori agyi bénulást
Várszegi Viktória
2013. február 19.

Az Arkansas-beli Little Rock-ban él az a kisfiú, aki az újabb bizonyítéka annak, hogy az őssejtterápia képes segíteni az agyi bénulással született, ezért mozgássérültté vált gyerekeken.

Drake oxigénhiányos állapotban látta meg a napvilágot, ezért már születésekor stroke-ot szenvedett el, amelynek következtében agyi bénulás (cerebrális parézis) lépett fel nála. Ez egy olyan agykárosodás, amely a születéskor, vagy nem sokkal azt követően alakul ki és izomgyengeséghez, izommerevséghez, végső soron bénuláshoz vezet. A szülők úgy döntöttek, hogy egy őssejtbankban tároltatják el gyermekük köldökzsinórvérét abban a reményben, hogy egy későbbi terápia során felhasználhatják azt.

Drake kishúgának születésekor értesültek arról a szülők, hogy vizsgálatok zajlanak a köldökzsinórvér eredetű őssejteknek az agyi bénulás gyógyításában való alkalmazhatóságáról. A kisfiút hamarosan később bevonták a klinikai vizsgálatokba.

A gyermek egy éven belül négy kezelésben részesült, amelynek során transzfúzióval őssejteket juttattak a szervezetébe. A szülők már ekkor tapasztalták a javulás első jeleit.
Drake ma, 3 éves korában egy eleven kisfiú, aki éppen úgy játszik, szalad, ugrál, még biciklizik is, mint kortársai. Pedig a szülei a születésekor még azt gondolták, hogy se járni, se beszélni nem lesz képes. Drake már az ötödik olyan kisgyermek az Egyesült Államokban, aki az őssejtterápiának köszönhetően felgyógyult az agyi bénulásból. Jelenleg a tizenkettedik pácienst kezelik hasonló módszerrel.

Kapcsolódó cikkeink