Őssejttel kezelnek ALS betegeket

A nemzetközi Famicord csoport, melynek a KRIO Intézet is tagja, Lengyelországban megkapta a szakhatósági engedélyt az ALS betegség terápiás kezelésére, melyhez a KRIO Intézet által szabadalmaztatott technológiával izolált és feldolgozott köldökzsinór szöveti eredetű mezenchymális őssejteket használnak fel. A terápiában eddig már 10-nél is több beteg vett részt.

A lengyelországi Famicord csoport, melynek a legnagyobb hazai őssejtbank, a KRIO Intézet is tagja, tavaly év végén megkapta a szakhatósági engedélyt arra, hogy őssejtterápiát alkalmazzon az ALS (amyotrophiás lateralsclerosis, más néven: Lou Gehrig kór) betegek kezelésében.

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg teljesen elveszíti mozgásképességét, míg végül már a légzőizmai sem működnek. A betegség gyógyíthatatlan, az orvostudomány és társtudományok célja eddig az elviselhető, emberhez méltó életminőség és gondoskodás biztosítása volt. 

A lengyelországi terápiában eddig több, mint 10 beteg vett részt. Az első, igen biztató eredményekről a március végén, Budapesten tartandó nemzetközi neurológiai konferencián fognak beszámolni a Famicord csoport orvosai. 

Korábbi terápiás kísérletek azt bizonyították, hogy az őssejtkezelést nem követte mellékhatás, a betegek állapota pedig vagy stabilizálódott, vagy enyhe javulást mutatott.* 

"A sikeres terápián kívül külön öröm számunkra, hogy a kezelésben a KRIO Intézet által szabadalmaztatott technológiával izolált és feldolgozott mezenchymális őssejteket használnak fel" – mondta el Dr. Balogh István, a KRIO Intézet tudományos igazgatója. "Az első kezelések tapasztalatai alapján várhatóan a Famicord csoport országaiban, így Magyarországon is hamarosan elérhetővé válik majd a terápia a közeljövőben. Mi mindent megteszünk ennek érdekében" – tette hozzá a szakember.

Magyarországon eddig három olyan sikeres beültetés történt, amelyben a KRIO Intézetnél tárolt mintát használtak fel. Mindhárom beültetést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelő transzplantációs Osztályán végezték, és a terápiához a gyermekek testvérének őssejtjeit használták fel. Az első két transzplantáció során leukémiás gyermekek kapták meg testvérük őssejtjét, míg a harmadik beteg egy csontvelő elégtelenségben szenvedő kisfiú volt. Azóta mindhárom gyermek meggyógyult.

Hazánkban a köldökzsinórból származó őssejttranszplantációk aránya ma még nem éri el a tíz százalékot, szemben a nyugat-európai 30 százalékos arányhoz. Annak, hogy ma még - bizonyos szempontból – ritkán kerül sor őssejtbeültetésre itthon, az az oka, hogy jelenleg a születendő gyerekek 10 százalékának vetetik le és tároltatják el az őssejtjeit – azaz Magyarország lakosságának csupán néhány ezrelékénél. 

Hivatkozás: * Karussis D, Karageorgiou C, Vaknin-Dembinsky A, et al. Safety and immunological effects of mesenchymal stem cell transplantation in patients with multiple sclerosis and amyotrophic lateral sclerosis. Arch Neurol. 2010; 67:1187-94.


A KRIO Intézetről

A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja és Európa egyetlen őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 90 000 minta tárolását végzi, és eddig 32 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – így Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és a Baltikum országaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat. 

A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. A KRIO Intézetből származtak azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres hazai transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok. 

További információ: www.krio.hu, www.famicord.eu

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink