Ősztől ingyenes étkezés az oviban és a bölcsiben! Kinek jár?
Várszegi Viktória
2015. június 4.

A parlament egyhangú döntése nyomán ősztől ingyenesen étkezik majd az óvodás és bölcsődés gyerekek nagy többsége. Hogyan állapítják meg a jogosultságot? Kinek jár szeptembertől a térítésmentes ellátás? Kinek kell továbbra is fizetnie?

Ki lesz jogosult az ingyenes étkeztetésre?

Azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, azaz jelenleg 89 408 forintot, valamint a három vagy több gyermeket, illetve tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelnek.

Hogyan állapítható meg a jogosultság?

Alapvetően önbevallásos alapon, szülői jövedelemigazolás után, amelyet sem az érintett intézmény, sem az illetékes önkormányzat nem vizsgál utólag.

Kinek kell továbbra is fizetnie?

Azoknak a családoknak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem meghaladja a 89 408 forintot, és háromnál kevesebb, egészséges gyermeket nevelnek.

Várhatóan háromszor annyi gyermek étkezik ingyen szeptembertől

Az elmúlt 5 évben duplájára nőtt a gyermekétkeztetési támogatás, amely idén 58 milliárd forint. Jelenleg 92 ezer gyermeknek jár térítésmentes ellátás, amely a kormány döntése következtében ősztől 177 ezer óvódást és bölcsődést, nagyjából a családok 90 százalékát érinti majd.