Otthonszülés más országokban

Az otthonszülés jellemzően nem egy részletesen szabályozott terület Európa más országaiban sem

Egyes országokban finanszírozzák a biztosítók az otthonszüléseket, máshol - mint Magyarországon is – egyáltalán nem. Van, ahol a biztonság a legfőbb kritérium, de sok helyen nem határozzák meg részletesen a feltételeket, mindössze megtűrik a szülés ezen alternatív formáját, vagyis a klasszikus "mindent szabad, ami nem tilos" elv alapján működik a rendszer. Hazánk valahol a középmezőnyben helyezkedik el: az otthonszüléshez szükséges képesítések megfelelnek az európai átlagnak, és immár rendelkezünk hivatalos szabályozással is az ügyben.

Fotó: Bigstock

Mi a helyzet az európai országokban?

Anglia:
Nagy Britanniában gyakorlatilag korlátozás nélkül élhetnek az otthonszülés lehetőségével a kismamák, ez a jog még a kockázatosnak ítélt esetekben sem sérül, azaz szinte kizárólag az anya döntésén múlik, hol kívánja világra hozni gyermekét.

Ausztria:
Legközelebbi nyugati szomszédunknál, az osztrákoknál sincs agyonszabályozva a kérdés, mindössze annyit ír elő a törvény, hogy államilag elismert bábát kell bevonni az otthonszüléshezt. Megjegyzendő, hogy az ottani biztosítók általában preferálják a szülés ezen alternatív módját, hiszen jóval olcsóbb a szülés klasszikus, intézménybeli formájánál – már abban az esetben, ha fedezik a költségeket, erre ugyanis nem kötelezi őket a törvény.

Belgium:
Hollandiához hasonlóan, ebben az aprócska államban is nagyon szigorú feltételei vannak az otthonszülésnek, ennek ellenére vagy talán éppen ezért - bár lassan, de - egyre népszerűbb a szülés ezen formája. Itt is csak komplikációmentes terhesség után engedélyezik, és kizárólag akkor, ha várhatóan a szülés is szövődménymentes lesz. További feltétel, hogy kell a közelben olyan kórháznak lennie, amely szükség esetén azonnal tudja fogadni a kismamát.

Hollandia:
Hollandiában rendkívül szigorú feltételekkel lehetséges csak otthon szülni, viszont az állam kifejezetten preferálja azt, így időről időre rengeteg nő próbálkozik meg vele. A rendszer középpontjában a biztonság áll, ugyanis a bábák a legkisebb komplikáció felmerülése esetén is azonnal kórházba küldik a kismamákat, így sokan, nagyjából minden második édesanya végül a kórházban hozza világra gyermekét.

Németország:
Nem tilos, azaz elvileg engedélyezett az otthonszülés, de csak kevés kismama él ezzel a lehetőséggel. A szüléseket kizárólag szakképzett bábák vezethetik, a "kontárkodás", vagyis a szakképzetlen személy szülésbe való bevonása bűncselekménynek minősül.

Svájc:
Meglehetősen liberális a rendszer, ugyanis nincs szabályozva az otthonszülés, ennek ellenére legális, ráadásul a biztosítással nem rendelkező kismamák számára jóval olcsóbb megoldás, mint a kórházi szülés.

Svédország:
Bár jogilag adott a lehetősége, mégis alig akad olyan kismama, aki saját otthonában óhajtja világra hozni gyermekét, ami jórészt a kórházi ellátás magas színvonalával magyarázható.

...és Magyarországon?

A szabályozás szerint a szülés levezetőjének (a felelős személynek) működési engedéllyel kell rendelkeznie, ezt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adja ki.

Ha a kismama úgy dönt, nem szeretne kórházban szülni, akkor terhessége 36. hétéig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fogja a szülést lebonyolítani. Az említett felelős személynek vagy munkaviszonyban, vagy szerződéses viszonyban kell állnia egy egészségügyi szolgáltatóval; vagy szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell lennie; vagy pedig felsőfokú képzettségű szülésznőnek, de kell lennie legalább kétéves szülőszobai gyakorlatának, és szükséges, hogy korábban legalább ötven szülésnél igazoltan közreműködjön.

A jogszabály részletezi a szükséges tárgyi és higiénés feltételeket is. Kimondja továbbá, hogy az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás, de ha közben kórházba kell szállítani az édesanyát vagy az újszülöttet, azt igen. A kismamának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: ha a szülést levezető felelős személy és/vagy a gyermekgyógyász úgy dönt, hogy őt vagy a babát kórházba kell szállítani, akkor ezt elfogadja. Ebben az esetben a magzat egészséges élethez való joga megelőzi az édesanya önrendelkezési jogát. A kórháznak egyébként legfeljebb húsz percen belül elérhetőnek kell lennie a helyszínről - forrás: MTI.

A szakma világszerte megosztott a kérdésben

Az Amerikai Orvosi Társulat határozatban foglalt állást egy olyan szabályozás elfogadásának ügyében, amely kizárólag a kórházi szülést ismeri el biztonságos formának, Ausztráliában és Új-Zélandon az ottani hivatalos orvosi testületek pedig már többször meg is erősítették a még 1987-ben tett hasonló tárgyú nyilatkozatukat.

A bábák természetesen más véleményen vannak, álláspontjukat egyebek mellett a közelmúltban lezajlott kutatásokra is alapozzák. Hollandiában nem rég fejezték be az eddigi legnagyobb, mintegy 530 000 szülést végigkísérő vizsgálatot, az eredmények szerint az alacsony kockázatú, szövődménymentes terhességeknél a komoly betegség vagy halál kockázata megegyezik a kórházi és az otthonszülések esetében. A kutatásban résztvevő szakemberek megállapították, hogy a Hollandiában tapasztalt magasabb perinatális halálozás nem köthető az otthonszülések magasabb arányához. Egy másik, ráadásul szintén holland vizsgálat azonban tökéletesen ellentmond ezeknek az eredményeknek. A 40 000 szülés alapján elkészített tanulmány arra jutott, hogy az otthonszülés egyértelműen kockázatosabb a kórházinál.

Tekintettel az ellentmondásos kutatási eredményekre, érthető, hogy mindkét fél, vagyis az orvosok és a bábák is úgy érzik, igazuk van, hiszen egyaránt bőséges hivatkozási alappal rendelkeznek - bárhol a világon...

A cikk a Ténytár.hu elemzése nyomán íródott.

Fotó: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink