Pajzsmirigy túl- vagy alulműködés és várandósság
Várszegi Viktória
2015. április 29.

A normális pajzsmirigyműködés alapfeltétele az egészséges várandósságnak, mi több, tulajdonképpen a baba fogantatásának is; pajzsmirigy túl- vagy alulműködés esetén a várva várt gyermekáldás is gyakran késlekedik.

Körülbelül minden tizedik nőnél fordul elő valamilyen pajzsmirigy-rendellenesség. Túl- vagy alulműködés esetén egyaránt rendszertelenné válik valamelyest a menstruáció, illetve peteérési zavarok jelentkeznek és értelemszerűen a teherbeesés is nehezített.

Ha valakinek már volt a családjában ilyen jellegű probléma, érdemes – még a gyermekvállalás előtt – megnézetni a pajzsmirigyszintjét. Ha a betegség mellett is bekövetkezett a terhesség – merthogy a pajzsmirigyműködés zavarai kizáró okot nem jelentenek -, illetve ha a babavárás alatt alakult ki; szoros ellenőrzés alatt kell tartani a továbbiakban a pajzsmirigyszintet. Kezelés hiányában akár koraszüléshez is vezethet a rendellenes működés.

A terhességi cukorbetegség után a második leggyakoribb probléma a várandósság alatt

Egészséges várandósság esetén is megváltozik a pajzsmirigyműködés; a baba fejlődésének kezdeti szakaszában a méhlepényen átjutó pajzsmirigyhormonok felelősek az optimális fejlődésért (ezt a funkciót később – a várandósság 16. hete után – a magzat már kifejlődött pajzsmirigye veszi át). A rendellenes működés több súlyos szövődménnyel is járhat; alulműködés esetén gyakoriak a fejlődési rendellenességek, míg a magasabb hormonszintek a szív fejlődési/működési zavarait okozhatják.

Pajzsmirigy-alulműködés

Jellegzetes tünetei az alacsony kalóriabevitel melletti hízás, a kifejezett fáradékonyság, a fagyosság (fázékonyság), az aluszékonyság, a székrekedés és a fokozott vízvisszatartás (száraz bőr, haj). További tipikus jele a nehezített teherbeesés!

A várandósság alatt

A baba egészséges fejlődése szempontjából kulcsfontosságú a hormonpótlás, melynek mennyisége – a magzat növekedéséből adódóan – tovább nőhet a várandósság előrehaladtával. A hormonszintek ellenőrzése hat hetente javasolt.

A szülés után

Fennáll az esélye, hogy a baba megszületése után alakul ki a hormonzavar, az első hat hétben mintegy 10 százalék a kockázata! A betegséget – annak ellenére, hogy a szerencsére a legtöbb esetben spontán megszűnik, azaz helyreáll a pajzsmirigyműködés – ebben az esetben is figyeltetni kell.

Pajzsmirigy-túlműködés

Általános kísérőtünete a kimondottan jó étvágy mellett sem jelentkező testsúlygyarapodás, illetve a testsúlycsökkenés. A fáradékonyság ugyanúgy jellemző, mint pajzsmirigy-alulműködés esetén, viszont szapora szívverés és erős izzadékonyság és /vagy hőemelkedés is társul hozzá.

A várandósság alatt

Fennállása esetén nem lehetetlen teherbe esni, és – a megfelelő kezelés mellett - nem gátolja a baba egészséges kihordását sem. Amennyiben volt már valakinek ilyen jellegű problémája, a várandósság első harmadában is nagyobb eséllyel újulhat ki, ezért a hormonszintjeit eleve szoros figyelemmel kell tartani a terhesgondozás alatt. Kezelésképp – a méhlepényen át nem jutó – hormontermelést gátló gyógyszert adnak a kismamának, így nem befolyásolják a baba épphogy beindult pajzsmirigyműködését.

Amennyiben a kezelés ellenére is labilis marad a hormonszint, általában pajzsmirigyműtétet végeznek a várandósság második és harmadik harmadának határán. A beavatkozás sem az anyára, sem a babára nézve nem jár különösebb veszélyekkel.

A szülés során/után

A szülés ideje tájékán (is) nagyon fontos, hogy normál értékeket mutasson a hormon szintje, ellenkező esetben a baba világrahozatalával járó extra igénybevétel túl nagy megterhelést jelentene a kismama szívének.

Az első két-három hónapban ismételten kialakulhat a túlműködés, ezért fokozott ellenőrzést igényel. Amennyiben korábban már jelentkezett a probléma – akkor is, ha a terhesség alatt minden rendben ment, normál hormonszint mellett hordta ki a babát a kismama – fennáll az esélye, hogy a szülést követő évben kiújul a betegség. A kezelést ilyen esetekben egy az anyatejbe át nem jutó, hormontermelést gátló gyógyszerrel folytatják.

Cikkünk tájékoztató jelleggel íródott, nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot!

Kapcsolódó cikkeink