PCO-szindróma
Várszegi Viktória
2010. március 26.

A szülőképes korú nők körében igen gyakori endokrin rendellenesség, 5 és 10 százalék köré becsülik előfordulási arányát, de egyes feltételezések szerint ennél is elterjedtebb a probléma. Időben történő felismerése kulcsfontosságú, eredményesen – legalábbis meddőség szempontjából sikerrel - kezelhető belgyógyászati (!) eltérésről van szó.

A gyermektelenséghez vezető rendellenesség számos tipikus – mégis megtévesztő – tünetet produkál:

  • akne;
  • hajhullás, ritkán kopaszodás;
  • férfias típusú, különösen hasra, deréktájra lerakódó súlyfelesleg;
  • szintén férfias típusú, idővel egyre erősebb nemkívánatos szőrnövekedés (has, mellbimbók környéke, keresztcsont, esetleg arc);
  • menstruációs ciklus zavarai, peteérési problémák, elmaradó vérzés. 

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a fentebbi tünetek előfordulása igen változékony; az aknés, zsíros bőr, illetve a nemkívánatos szőrnövekedés, hajhullás gyakori velejárója a PCO szindrómának, de a hízás – a közkeletű elképzeléssel szemben – csak minden harmadik-negyedik páciensnél jellemző.

Bár a panaszok csak serdülőkortól jelentkeznek, a betegség sokkal hamarabb, illetve élethosszig fennáll. PCO szindrómára kell gyanakodni, ha a három kritérium közül legalább kettő jelen van:

  1. menstruációs ciklus zavara, illetve peteérési problémák;
  2. a férfihormon magas arányára utaló tünetek (pl.: férfias típusú hízás, hajhullás, kopaszodás, szőrösödés);
  3. policisztás ováriumkép.

Kezelés

A PCO szindróma sajnos nem gyógyítható, de egészséges életmód mellett, gyógyszeres kezeléssel és egyéb beavatkozások segítségével biztonságosan "karbantartható". Semmiképp sem ajánlott elhanyagolni a betegséget vagy könnyelműen viszonyulni a problémához. Sok nőnél inzulinrezisztencia párosul a PCO szindrómával, amely növeli a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás és a különböző szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Aktív - illetve műtéti úton történő – kezelést általában akkor alkalmaznak, ha rövid időn belül gyermeket kíván vállalni a beteg. A családalapítást megelőző időszakban többnyire fogamzásgátló tabletta felírásával kontrollálják a folyamatot; a gyógyszer megakadályozza a peteérést, ezzel megvédi a petefészket a további roncsolódástól (azaz a további cisztaképződéstől).

Jó tudni!

A PCO = policisztás ováriumkép pusztán a betegség névadó tünete, az ultrahangvizsgálattal diagnosztizált – legtöbbször átmeneti – cisztás elváltozás NEM azonos a policisztás ovárium szindrómával (PCOS).

Kapcsolódó cikkeink