Petesejt-matek
Várszegi Viktória
2009. november 5.

Méretek

A hímivarsejtekhez képest igen nagy, "szabad szemmel" is jól kivehető sejtekről van szó; a sejtmag melletti citoplazma hatalmas raktárkészletként funkcionál, így alakul ki – ezúttal a szebbik nem javára – a jelentős méretfölény...

A számok tükrében

A férfiak ivarsejtjei a pubertástól fogva folyamatosan termelődnek, a petesejtek viszont egyidősek velünk:

  • Már a magzati élet 2-3. hetében kialakulnak a törzspetesejtek, melyekből később őspetesejtek, majd éretlen petesejtek képződnek.
  • A második trimeszter végén az őspetesejtek száma eléri a 6 milliót, de a születés pillanatában már "csak" körülbelül 2 millió éretlen petesejt várakozik egy kislány petefészkeiben… és a döbbenetes mértékű sejtpusztulásnak ezzel közel sincs vége!
  • Kamaszkor idejére csupán 200 ezer petesejt marad, és mindössze négy-ötszáz válik közülük érett petesejtté (és belőlük is csak néhány termékenyül majd meg).

Sajnos tény, hogy nem létezik utánpótlás: egy újszülött leányzó petefészkeiben nincsenek már ős-, csak éretlen petesejtek, tehát további éretlen petesejtek a jövőben már nem fejlődhetnek ki. (Illetve, egy drasztikusabb méretű sejtpusztulás vezethet akár meddőséghez is.)       

Meglepő!

Az emberi petesejtet később fedezték fel – egészen pontosan 1827-ben -, de hímivarsejteket idestova 300 éve ismeri a tudomány.

Kapcsolódó cikkeink