Pocakkal a strandon
Várszegi Viktória
2019. július 4.

Alapvetően nincs akadálya, hogy kismamaként is hódoljunk a fürdőzés örömeinek, azonban bizonyos óvintézkedéseket be kell tartanunk: a gyógyvíz például szigorúan kerülendő a várandósság alatt, mint ahogyan a szélsőséges – túl hideg vagy túl meleg – vizű medencék használata is. Általánosan elmondható, hogy a fertőzések szempontjából a természetes, különösen az állóvizek számítanak kevésbé kockázatosnak, szemben a mesterséges strandokkal, a folyóvizek viszont sokszor túl hidegek, illetve gyakran nem is elég tiszták. Legfontosabb szabály továbbá: kizárólag a 30. terhességi hét előtt, zárt méhszáj mellett szabad fürdőzni.

Az úszás/fürdőzés csak a terhesség 30. hétéig ajánlott, és kizárólag akkor, ha zárt a méhszáj!

- Mielőtt elmerülnénk a hűs habok között, próbáljunk meg tájékozódni a vízben található klór mennyiségéről és az egyéb kémiai összetevők arányáról (a hüvely bélflórája sérülékenyebb a terhesség alatt, ezért az a legideálisabb, ha olyan fürdőhelyet választunk, ahol babaúszást is tartanak, ezekben az intézményekben szigorúbbak a higiéniai előírások). A gyógyvizes medencét is kerülnünk kell, a víz hőmérséklete és kémiai összetétele veszélyt jelenthet a babára: egyrészt több baktérium található benne, másrészt a forró víz alhasi vérbőséget okoz, amely szélsőséges esetben vetéléshez vezethet. A túl hideg víz szintén rizikós, akár méhgörcsöket is kiválthat. A fertőzések szempontjából a természetes, különösen az állóvizek számítanak kevésbé kockázatosnak, a folyóvizek hidegebbek, illetve gyakran nem is elég tiszták.

Fotó: Bigstock

A pocakot nem érheti tűző nap

- Válasszunk árnyékos helyet, a napsütés jótékony hatásait ott is élvezhetjük, de a bőrvédelemről még a biztonságosnak tűnő lombok alatt se feledkezzünk meg. Sajnos a terhesség hormonális változásai érzékenyebbé teszik a bőrt: könnyebb leégni, és napallergia is hamar kialakulhat, még akkor is, ha a babavárás előtt ez nem volt jellemző. Nagyon lényeges, hogy a pocakot még véletlenül se érje tűző nap, délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig egyáltalán nem ajánlott a szabadban tartózkodni, extrém UV-sugárzás esetén még az árnyékban sem.

Kapcsolódó cikkeink