Pocakos folyadékháztartás

Várandósan a szervezet több vizet tart vissza, amely befolyásolja a vérkeringést is – ezzel magyarázható a jellemzően a harmadik trimeszterben kialakuló, tulajdonképp természetesnek mondható terhességi lábdagadás. A bosszantó jelenség különösen a nyári hónapokban szembeötlő, amikor a várandósságtól függetlenül is romolhat a vénás keringés annál, aki erre egyébként is hajlamos.

Mi okozza a lábdagadást?

A női nemi hormonok normál állapotban is lazítják a kötőszöveteket, a terhesség hatására mindez fokozódik: a vénák fala egyre rugalmasabbá válik, miközben nő a szállítandó vér mennyisége, következésképp romlik a keringés. A terhesség előrehaladtával – a méh növekedése miatt – nagyobb nyomás éri a hasi vénákat, ergo a magzat súlyából és méreteiből adódó terhelés egyszerűen összenyomja a hasi vénák falait, így romlik a visszaáramlás, vagyis tovább nő az alsó végtagok vénás terhelése. A fentebbi folyamatok következtében egyre nagyobb nyomás éri a vénák falát, így azok – csökkentvén a feszültséget – folyadékot engednek a környező szövetekbe, és kialakul a lábdagadás. A meleg időjárás is ront a helyzeten; kánikulában az erek kitágulnak, ami lassítja a keringést és fokozza a vénás pangást. Ebből adódóan a meleg hónapokban enyhébb panaszok esetén is meggondolandó a kompressziós harisnya/zokni viselése.

Mérsékelhetőek-e a panaszok?

Egyértelmű igen a válasz, de mivel a lábdagadást a terhes szervezet fiziológiai változásai idézik elő, azért ne várjunk csodát. :(

- Első és legfontosabb, hogy amikor csak lehet, polcoljuk fel lábainkat, ha erre nincs lehetőség, érdemes megfontolni a kompressziós harisnya viselését is.

- A lábak vérkeringését a hideg-meleg váltózuhany, a masszírozás és a célzott lábtorna is serkenti, ami szintén oldja valamelyest az alsó végtagokban kialakuló vénás pangást.

- A forró fürdőt egy időre nem árt elfelejteni, mert bár az első harmadot kivéve nem tilos a meleg vizes fürdőzés, az ereket tágítja, amely értelemszerűen lassítja a vénás keringést.

- A hosszas ácsorgást szintén kerülni kell, mint ahogy ülőmunka esetén is érdemes foganatosítani egy-két óvintézkedést. Bizonyos időközönként ajánlott szünetet tartani, és enyhén megtornáztatni a lábainkat, és lehetőség szerint, ne keresztbetett vagy magunk alá húzott lábakkal dolgozzunk, ez legalább olyan káros, mint a tartós álldogálás.

- A laza séta, kismamatorna, stb. vérkeringést is felfrissíti, érdemes naponta sort keríteni valamilyen könnyed, nem megterhelő testmozgásra.

- Végül pedig (talán felesleges is említeni): a babavárás alatt a kényelmes, 5 centiméteres sarokmagasság alatti cipők számítanak praktikus választásnak... 

Milyen tünetekre kell figyelni? Mi az, ami már bajt jelez?

A terhességi lábdagadás kialakulása egy szakaszos folyamat, ha mindez egyik napról a másikra jelenik meg, mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy kizárhassák a toxémia és egyéb súlyos betegségek gyanúját. Szintén bajt jelez, ha nem egyformán dagadnak a végtagok (az egyik szemmel láthatóan duzzadtabb, mint a másik), ha úgy tűnik, hogy a kezek is nagyobbak lettek (nem csak megvastagodtak az ujjak, amit leginkább a gyűrűkön lehet észrevenni), ha végtagfájdalom is társul a duzzadás mellé, illetve ha az arc és a szemek is bedagadtak.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink