Rendszertelen ovuláció

Házi praktikák

A legegyszerűbb – bár távolról sem a legprecízebb – iránytű az ébredési hőmérséklet.

Az ovulációs tesztek megbízható eredményt adnak, és használatuk sem túl bonyolult. A vizelet luteinizáló hormon szintjét mérik: a peteérést serkentő hormon a ciklus első felében lassan emelkedik, és az ovulációt megelőzően - egy-másfél nappal - tetőzik.

Az orvosnál…

Garantáltan helyes eredményt ad a hüvelyi ultrahang, illetve a vér és a vizelet progeszteron szintjének nyomonkövetése. A vizeletben a progeszteron bomlási termékeinek koncentrációját mérik, a növekedés a lezajlott ovuláció egyértelmű jele lehet.

Létezik olyan eljárás is, melynek során visszafelé következtetnek a peteérésre. A feltételezett ovuláció után 10-12 nappal mintát vesznek a méhnyálkahártyából, majd mikroszkóp alatt megvizsgálják. Ha a mintában megfigyelhetőek az ovuláció okozta normális élettani változások, akkor volt peteérés az adott ciklusban.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink