Sírás, menetrend szerint
Várszegi Viktória
2010. május 14.

Lehetséges okok

  • Az időzített sírás egyik lehetséges oka, hogy a kisbaba túl sok laktózban gazdag, nehezebben emészthető elülső tejet szopott. Ebben az esetben könnyen elejét vehetjük a bajnak; csupán arra kell ügyelnünk, hogy a továbbiakban minimum 15 percig ugyanabból a mellből szopizzon a baba. (Az anyatej elülső, közbülső és hátsó tejből tevődik össze, az egészséges fejlődéshez a tej mindhárom fajtáját meg kell kapnia a picinek!)
  • Sajnos az anyatejes baba is lehet allergiás - előfordulhat, hogy tehéntej allergia áll a bejósolható sírásrohamok hátterében. Érdemes 8-10 napos tejmentes diétát tartani, ha javul a helyzet, biztosra vehetjük, hogy a tej volt a ludas! (Megjegyzendő, hogy az anyatej megelőz bizonyos allergiás megbetegedéseket, illetve enyhíti tüneteiket; ilyen a csecsemőkori ekcéma, asztma és – a későbbiekben jelentkező, tápszer kiváltotta – tejallergia.)

Nyugtassuk meg a babát!

Ha a pici egészséges és korának megfelelően gyarapszik, nincs más teendőnk, mint megvigasztalni őt:

  • a kellemesen meleg fürdővíz általában megnyugtatja a babákat;
  • a babamasszázs szintén lazító, nyugtató hatású;
  • vegyük föl a babát, a kézben tartás, illetve a ringatás, cirógatás szinte mindig segít;
  • ha kifejezetten evés után lesz nyűgös a kicsi, valószínűleg többszöri szoptatásra van szükség - ha 15 percnél rövidebb ideig szopizott a kisbaba, ugyanarra a mellre tegyük őt vissza; ha cumit használunk, és 20 percnél rövidebb idő alatt befejeződik az etetés, kisebb lyukú cumit kell választanunk.

Kapcsolódó cikkeink