Sírós kisbabák...

Ha a baba – a keserves sírógörcsök ellenére – nem beteg, jó egészségnek örvend és megfelelő mértékű a súlygyarapodása is; nem kell kóros elváltozástól tartani.

Előfordulhat, hogy túl sok laktózban gazdag előtejet szopik, és ez okozza a kellemetlenséget

Gyakran a baj legfőbb forrása az, hogy a pici túl sok, ún. első tejet szopik - ilyenkor nagy mennyiségű laktózban gazdag tej jut szervezetébe, ami problémát okozhat érzékeny emésztésének. A baba széklete alapján könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy vajon az első tej okozza-e a nyűgös periódusokat, ilyenkor ugyanis furcsán zöldes színű lesz a pelus tartalma. Elejét vehetjük a kellemetlenségnek, ha tovább (minimum 15 percig) hagyjuk szopni ugyanabból a mellből a babát.

Kólika – időszakosan fordul elő, az első három-négy hónap során jellemző...

A kólika a csecsemők sírással, nyugtalansággal, krónikus hasi fájdalmakkal járó betegsége, pontos okait nem ismerjük, de feltehetőleg a túlzott gázképződés a felelős kialakulásában.

A betegséget csillapíthatatlan sírásrohamok jellemzik, többnyire bejósolható időpontban, illetve éjszaka, de vannak babák, akik egész nap sírnak - és sajnos ez tovább ront a helyzeten, sírás közben ugyanis sok levegő kerül a gyomorba, amely további gázképződéshez vezet a belekben...

A kellemetlen tünetek ellenére a kólikás babák általában jó étvággyal esznek – sőt gyakran tűnnek kifejezetten éhesnek, illetve végeznek erőteljes szopómozgást -, valamint súlygyarapodásuk is megfelelő.

Mi a teendő, ha bebizonyosodik, hogy a baba kólikás?

Manapság már elérhetőek olyan gyógyszernek nem minősülő készítmények (recept nélkül kapható felfúvódás elleni cseppek), melyek elősegítik az emésztés közben, illetve a sírás során felhalmozódó légbuborékok felszívódását a baba beleiből, elejét véve ezzel a fájdalmas panaszoknak. A cseppek hatásmechanizmusa tulajdonképpen annyi, hogy a baba bélrendszerében található apró légbuborékokat naggyá alakítják, megkönnyítve ezzel a távozásukat büfi vagy szelek formájában. Érdemes kipróbálni!

Emellett:

  • Legfőbb teendő az elkeseredett csecsemő megnyugtatása. (A babák többsége abbahagyja a sírást, ha kézben tartják, ringatják vagy óvatosan paskolgatják a hátát.) 
  • Abban az esetben, ha evés után jelentkeznek a sírásrohamok, illetve ha a csecsemőnek erős szopási kényszere van; valószínűleg többszöri szoptatásra van szükség.
  • Ha cumit használunk, és az etetés 20 percnél rövidebb idő alatt befejeződik, kisebb lyukú cumit kell választanunk.
  • Maga a cumi is megnyugtathatja a síró kisbabát.
  • A bepólyázás is segíthet; az aktív, erősen nyugtalan csecsemők általában jól reagálnak rá.

Anyatejes baba is lehet allergiás…

Sajnos allergia is állhat a jelenség hátterében, ugyanis a tehéntej még az anyatejen át is képes allergiás tüneteket provokálni. Ha allergia okozza a baba panaszait, akkor a hasfájás mellé hányás/hasmenés, és gyakran egyéb bőrtünetek is társulnak (ekcéma, kiütések). Rendszerint rövid időn belül látványos javulást hoz, ha a kismama kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket. Nagyobb gyermekeknél elejét vehetjük a bajnak, ha az új ételeket csak fokozatosan vezetjük be az étrendbe, ugyanis az új ételféleségekkel való első találkozás általában csak enyhe tüneteket okoz. Ennek értelmében egyszerre egy új alapanyagot adjunk csemeténknek, illetve minimum három-négy nap teljen el a következő újdonság bevezetéséig, így ha netán felmerülne a probléma, biztosan tudható lesz, melyik ételféleség volt a ludas. Legtöbbször egyébként a fehérjék, a gabona, a tej, a tojás és a hal fehérjéi váltanak ki allergiás reakciót.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink