Soma Mamagésa

2009. május 22.

Somának szívügye a Születés Hete Fesztivál, hosszú évekkel ezelőtt - személyes emlékek, élmények hatására - döntött úgy, hogy segít asszonytársainak, nekünk, hogy méltón, félelmek nélkül és sokkal tudatosabban élhessük át a női lét legfontosabb eseményét, az Anyává válást!  

Hogyan, miért álltál a mozgalom élére? – Babásmamás.hu

A lányom születésekor szerzett "élményeim" vezettek.. Annak idején, egyszerűen beraktak egy vajúdó szobába, és közölték velem, mi az, hogy én azt gondolom, ide bejöhet a férjem! Vacogtam a félelemtől! Nonszensznek találtam, hogy nincs ott a párom, mi több, két fal választ el bennünket egymástól, ő kint, én bent féltem.. Később még az is kiderült, hogy a lányom nyolc komponenses allergiájának az ok kora, a megszületését közvetlenül megelőző időszak volt! Akkoriban még csak ösztönösen éreztem a bajt, később pedig, ahogyan jöttek az információk – tudományos és pszichológiai utakon egyaránt – leesett bennem a tantusz. Már ilyen régóta tudják, hogy az életünk egyik alapkövét jelentik a születés körüli események, és ennek ellenére engedték ezt a hospitalizált, lelketlen manufaktúrát? Vérlázítónak találtam, valahogyan annyi harcos női energia költözött belém, és a szívügyem lett a dolog!

Miért rettegünk ennyire a szüléstől? – Babásmamás.hu

A saját születésünk körüli félelmeink miatt. Ezeket a félelmeket a sejtmemória szintjén visszük és adjuk tovább. Ha ezek oldódnának, illetve ezeket oldanák, akkor egészen másképpen állnának a nők a szüléshez. Nagyon-nagyon fontos a mi tudatosságunk, túl sokáig hagytuk magunkat vezetni, a férfiak döntötték el helyettünk, hogy hogyan szüljük! Ma is emlékszem, hogy ott álltunk – más anyatársaimmal együtt – egy üvegfal előtt, és néztük, ahogy sír a babánk a „fakkban”, majd jött az egy orvos, aki megkérdezte tőlünk, hogy mit hisztériázunk itt.. Nem értette, amit mi nők éreztünk. Még most is, ahogy itt felidéztem, libabőrös lettem tőle! Belülről mindig elönt valami, és erőt ad ahhoz, hogy harcoljak tovább, mert elég volt abból, hogy a férfiak mondják meg nekünk, hogyan szüljünk! Vissza kell állnia a rendnek, nem lehetünk tovább bambák! Nem folytatódhat tovább ez a hatalmi dráma, ahol a szülő nő a doktor úr alatt van a hierarchiában, és örül, ha bejön az orvos vagy szóba áll vele, és kegyesen lepörgeti a szülését.

Részben ezzel a félelemmel függhet össze, hogy a császármetszés mindennapossá vált és egyre gyakoribb.. – Babásmamás.hu  

Már nem tudom, melyik újságban nyilatkozta egy vezető orvos, hogy ő úgy gondolja, a jövő asszonyainak már a császármetszés lesz a szülés általános formája, melyet ő személy szerint támogat is. Magyarán, az említett orvos véleménye szerint, a természetes módszert fel kellene váltani a vágással, ezt egy elképesztően torz gondolkodásnak tartom! A női testben minden úgy lett kitalálva, hogy az emberi életet elindíthassa, ezért nagyon szomorúnak és betegesnek tartom ezt a sok császármetszést.. De természetesen, amennyiben szükséges, császározzanak, de csak ha valóban az!

A kórházakban elvileg adottak a különböző alternatív lehetőségek, és kevésbé manufakturalizált a helyzet, mégis sok elkeserítő történetről hallani ma is. – Babásmamás.hu

A Születés Hete egyik szlogenje szerint, ha nem ismered a lehetőségeidet, egy sincsen! Viszont, ha tisztában vagy velük, és tudatos vagy, nem tehetnek veled azt, amit akarnak.. Minden nőnek a sarkára kell állnia, és ki kell harcolnia a saját maga számára megfelelő feltételeket szülés közben! Nagyon fontos az orvossal kialakított kapcsolat, melynek partneri viszonynak kell lennie, egy szövetségnek, amely azért alakult, hogy az érkező baba a legjobbat kaphassa! Ellenkező esetben hatalmi dráma folyik, abból pedig semmi jó nem sülhet ki. Addig kell menni, ameddig meg nem találja a kismama azt a szülészt, akiben tökéletesen megbízik - akivel le tudja rakni a szülés közös szellemi alapjait -, hiszen élete legnagyobb és legbizalmasabb dolgába avatja be választott orvosát! A nő tiszteli meg az szülészt azzal – tehát a hierarchia fordítva van! – hogy rábízza élete legfontosabb eseményét!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink