Spermadonor - hogy is volt?
Várszegi Viktória
2011. január 13.

Az első mesterséges megtermékenyítés 1790-ben történt…

…Dr. John Hunter, egy híres skót orvos sikerrel végezte el a beavatkozást egy vászonkereskedő feleségén (itt még a férj ondóját használva). Jóval később, 1909-ben publikálták a második sikeres kísérletet. A dolog érdekessége, hogy a szerző, egy bizonyos Addison Davis Hard egy 25 évvel korábbi esetet írt le. További érdekesség, hogy az asszony férje terméketlen volt; a donor a beavatkozást végző orvoscsoport egyik egészséges tagja volt, és mint később kiderült, a férj nem emelt kifogást az ügy ellen, a pár elégedetten vette tudomásul a régóta áhított terhesség bekövetkeztét.

"Ellentétes a közerkölccsel és a morállal" - már 1953-ban képesek voltak előzetesen lefagyasztott spermiummal terhességet előidézni, de a hivatalos bejelentés sokáig késett…

A XX. sz. folyamán végzett kutatások arra is fényt derítettek, hogy az emberi spermium jól tűri a fagyasztást, genetikai változást nem okoz az eljárás - ezen kísérletek eredményeképpen jött létre az első, előzetesen lefagyasztott, majd felengedtetett  spermiummal előidézett terhesség 1953-ban az USA-ban. Azonban a mesterséges megtermékenyítést ellenző, elutasító légkör miatt a hivatalos bejelentéssel majdnem egy évtizedet kellett várni. A donor inszemináció (mesterséges megtermékenyítés idegen spermával - a szerk.) elfogadtatása nem volt egyszerű; az 50-es években az USA-ban a törvény szerint "a donor inszemináció ellentétes a közerkölccsel és a morállal", a pápa pedig nemes egyszerűséggel bűnnek nyilvánította. A helyzet 1968-ig nem is nagyon változott. Ekkor azonban a Kaliforniai Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a donor inszeminációból születő gyermek neveléséért "csakis a törvényes apa a felelős, nem pedig az egyébiránt névtelen donor".

1977, Kalifornia – megalakult az első spermabank

Időközben két amerikai orvos, Cappy Rothman és Charles Sims megalapította az első hivatalos spermabankot 1977-ben, "California Cryobank" néven. A kiindulási koncepció nagyon egyszerű volt: azok a férfiak, akik olyan terápiás, vagy műtéti beavatkozásra vártak, ami veszélyeztette a nemzőképességüket, lehetőséget kaptak ondójuk lefagyasztására és tárolására az intézetben. Eleinte kevés jelentkező volt, de a helyzet megváltozott, amikor a wisconsini egyetem közzétette azt a felmérését, amely szerint szerte az USA-ban a nőgyógyászok óriási számban kezelik a terméketlen párokat úgy, hogy friss ondót használnak a megtermékenyítésre, melyet nemigen tesztelnek felhasználás előtt. A közzéadott jelentés erősen megnövelte az igényt a spermabankok létesítése iránt.

A sokkoló világjárvány hozta a felismerést

A valódi áttörés 1985-ben következett be, amikor felfedezték korunk pestisét, az AIDS-t. Ennek hatására az USA-ban 1988-tól rendeletileg csak fagyasztott ondó használható megtermékenyítésre, és azt is 6 hónapig előzetesen tárolni kell, amely idő alatt a HIV szűrést meg kell ismételni a mintán.

1988 és ’98 – hazai kezdetek

Az első állami spermabank működésének alapfeltételeit 1988-ban foglalták össze, de a magánszférában egészen 1998-ig nem volt hagyománya a dolognak. A Krio Intézet – az első magyarországi, akkor még csak spermabank – megalakulása után egy évig (1999 végéig) saját célra történő bértárolást végzett, majd 2000 elején kezdett hozzá donorbanki tevékenysége kiépítéséhez.

Forrás:

Kapcsolódó cikkeink