Sport a várandósság alatt: szabad?
Várszegi Viktória
2019. március 13.

Manapság rengeteg szó esik a várandósság alatti testmozgás pozitív hatásairól, egyetlen szakember sem beszélné le róla a kismamákat, ennek ellenére számos tévhit kering a témával kapcsolatban… Lássuk, melyek ezek!

A gyakori edzés elvonja a babától a szükséges tápanyagokat…

A feltételezés tökéletesen alaptalan. Általánosan elmondható, hogy minden, ami jót tesz a mamának, az a babának is a hasznára válik. Aki a terhessége előtt is sportolt, valamint aktuális egészségi állapota is lehetővé teszi mindezt, véletlenül se hagyjon fel a megszokott mozgásformákkal, a kényszerpihenőnek – ha egyéb indoka nincs – semmi értelme. Persze a túlzott megerőltetéssel, préseléssel, emeléssel járó mozgásformák nyilván tiltólistára kerülnek, ahogyan az ún. kontakt sportok is szigorúan kerülendőek babával a pocakban!

Némely mozgásformák azonban kifejezetten ajánlottak a várandósság időszakában, az úszás vagy a kismamatorna például határozottan ilyenek. A kismamatornát vezető, többnyire gyógytornász szakember a várandós szervezet fiziológiai sajátosságainak figyelembevételével tervezi meg az egyes foglalkozásokat, a helyesen felépített órák – egyéb pozitív hatásaik mellett – a vajúdásra és a szülésre is felkészítik a leendő édesanyát.

Aki nem sportolt a baba előtt, ne várandósan kezdje!

A válasz attól függ, mit értünk sportolás alatt: a rendszeres séta vagy az úszás nyilván nem jelenthet problémát, de a komolyabb mozgásformákkal való ismerkedést tényleg nem a pocakos hónapokban kellene elkezdeni.

A hasizmot nem szabad megdolgoztatni!

A fentebbi állítás igaz is, meg nem is: csak könnyű hasizomtornáról lehet szó ebben az időszakban, illetve aranyszabály, hogy a második trimesztertől kezdve tilos háton fekve végezni a gyakorlatokat, mert rontaná a méh, ezáltal a baba oxigén- és tápanyagellátását.

A kismamák könnyebben sérülnek…

Ez sajnos így van. A várandósság alatt lazábbak az ízületek, ami a terhességgel járó hormonális változásokból adódik.

Bizonyos sportok veszélyesek

Ugyancsak igaz az állítás, az ütközésekkel járó, kontakt sportok vagy azok a mozgásformák, ahol komoly szerep jut az egyensúlyozásnak valóban veszélyesek, szigorúan kerülendőek a babavárás alatt!

A következőket mindig tartsd be:

- Tilos a kimerültségig folytatni a gyakorlatokat, ha ugyanis a szervezetben átmeneti oxigénhiányos állapot lép fel, akkor a baba is "fuldoklik", ő sem kap elegendő mennyiségű oxigént.
- Tartózkodj az olyan mozgásformáktól, ahol a résztvevők között közvetlen fizikai kontaktus van (pl.: csapatjátékok).
- A terhesség második és harmadik trimeszterében hagyd ki azokat a gyakorlatokat, amelyeket háton fekve, lapos talajon kell végezni, ebben a testhelyzetben romlik a méh vérellátása.
- A könnyű – soha sem hanyatt fekve végzett (!) – hasizomtornát mindig tartogasd az edzés végére. A hasizmoknak kiemelt szerep jut a gerinc stabilan tartásában, ha idejekorán elfáradnak, hiányt szenved ez a funkciójuk, és nagymértékben megnő a sérülés veszélye.
- Mindvégig ügyelj a helyes tartásra, különösen a has- és farizom gyakorlatok során (a lumbális, deréktájéki szakasz nagyon érzékeny, túlterhelését, sérülését mindenképp kerülni kell).

Figyeld a tested, jelzi, ha baj van! Azonnal konzultálj orvosoddal, ha a következő tünetek valamelyikét tapasztalod magadon:

- vérzés, fájdalom, szédülés, émelygés;
- alhasi görcsök;
- folyadék távozik a hüvelyből;
- fájdalom, duzzanat a lábszáron;
- erős fejfájás; légszomj, mellkasi fájdalom;
- gyengeség, izomgyengeség;
- kevesebbet mozog a baba.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kapcsolódó cikkeink