Strandolhat-e a baba?

A fertőzések szempontjából a természetes vizek számítanak kevésbé veszélyesnek

Az élővizek, a rájuk jellemző természetes öntisztulási folyamatok miatt sok esetben biztonságosabb fürdőzési lehetőséget jelentenek a kisgyermekek számára, mint a mesterséges strandok. Fontos azonban, hogy megfelelő legyen a vízhőmérséklet, a túl hideg közeg kihűlést okozhat, ugyanis a test önálló hőháztartása csak a második életévben alakul ki – mindez a gyakorlatban annyit tesz, hogy hetek óta dúlnia kell a kánikulának, mielőtt strandolni vinnénk a picit. Egyébként meglepően hamar, akár féléves kortól meg lehet próbálkozni a fürdőzéssel, de csak módjával, hiszen a babákat elsőre megijesztheti a soha nem látott hatalmas vízmennyiség.

A fertőzések szempontjából a természetes, különösen az állóvizek számítanak kevésbé veszélyesnek, a folyóvizek hidegebbek, és esetleg nem is elég tiszták!

A mesterséges strandok közül leginkább azok a fürdők ajánlottak, ahol babaúszást is tartanak. Ezek az uszodák/strandok nagyon szigorú ÁNTSZ előírások szerint működnek, betartásukat gondosan ellenőrzik. A medencének nem pusztán tisztának kell lennie, egyéb kritériumoknak is meg kell felelnie, pl. a víz nem tartalmazhat klórt, nem allergizálhat, stb. Az öltözőben is speciális körülményeket biztosítanak, legtöbbször találni járókát, pelenkázót és szoptatásra alkalmas helyet.

Bőrvédelem: egyéves kora előtt nem tartózkodhat közvetlen napfényben a baba!

A legfontosabb dolog az, hogy mindig árnyékban üssünk tábort, a baba bőre – vékonysága miatt – különösen érzékeny, ezáltal védtelen az ultraibolya sugárzással szemben. Ugyanilyen lényeges a magas faktorszámú fényvédő használata, hiszen a lombárnyék nem jelent elegendő védelmet, a káros sugárzás jelentős része átszűrődik a falevelek között.

Mindig extra magas faktorszámú, vízálló naptejet használjunk, ezzel fürdőzés előtt, és után is be kell kenni a babát. Az extra magas faktorszámú naptejek használata ellenére is gondoskodni kell megfelelő ruházatról; könnyű darabokat válasszunk, és a sapkáról se feledkezzünk meg - a csecsemők koponyacsontja vékonyabb, ezért viszonylag könnyen kaphatnak hőgutát vagy napszúrást.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink