Szekeres Nóri

2009. május 20.

Aki ott volt Párkányban, és személyesen is találkozott az ismert tévés műsorvezetővel, annak igazi élményben volt része! Szekeres Nóri – a sikeres médiaszereplés mellett – két gyermek büszke mamája és nagybetűs NŐ, közvetlen és kedves jelenség, aki tele van energiával, és pontosan tudja, mit akar!          

Miért vállaltad, hogy a 2009-es Születés Hete Fesztivál arca leszel? - Babásmamás.hu

Nagyon megörültem a felkérésnek, hasznos és értelmes kezdeményezésnek tartom! Amikor én szültem, hozzám nem igazán jutottak el a különböző alternatív módszerekkel kapcsolatos információk, ezért nem is bíztam bennük, de azt hiszem, ez természetes is, mindenki fél az ismeretlentől.. Amikor a kislányom pici volt, akkor jártam főiskolára - nyelvtanári szakra -, és ott pedagógiát is tanultam. Ráébredtem, mennyire fontos lenne, hogy a baba, kisgyermek lelki érésével, fejlődésével kapcsolatos információk eljussanak a kismamákhoz. Sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy folyamatos elvárásokat támasztanak a gyermekük felé – ennyi idősen, ezt vagy azt kell már tudnia, stb. – holott ennek az időszaknak a felhőtlen boldogságról, a biztonságról és a pici önmagába vetett hitének kialakulásáról kellene szólnia, hogy aztán megerősödve mehessen az életbe! A Születés Hete fontos témája, hogy hogyan indítsuk el a gyereket, ebben pedig a várandósságnak és a születésnek is lényeges szerepe van. Nem mindegy, hogy valaki hogyan születik, fiúnak vagy lánynak várják, hányadik gyermekként érkezik a családba, ezek egy életre meghatároznak bennünket. Szülőként sok viselkedési mintát hozunk magunkkal, melyeket akaratlanul is lemásolhatunk, még akkor is, ha nem értünk velük egyet, ezeken a beidegződéseken pedig csak tudatosan változtathatunk, én ebben hiszek! Szülőként, leendő szülőként nagyon fontos a tudatosság, és ez a hét, ezek az előadások is erről szólnak, mert minden azon múlik, hogy hogyan fogjuk felnevelni ezeket a pici emberkéket, és milyen generációt hagyunk majd magunk után. Arra törekszem, hogy a gyerekeim boldogok legyenek, és a saját útjukat járják, ne az én álmaimat valósítsák meg, ehhez pedig tudatosnak kell lenni!

Mit gondolsz, a kismamák mennyire fogadják be a Születés Hete üzeneteit, illetve eljutnak-e azok mindenhova? - Babásmamás.hu

Sokkal több kismamához jut el az itt közvetített tudás, mint ahány látogatója van a rendezvénynek. Elég, ha csak egy-két ember másképp gondolkodik. Például, ha valaki itt volt, biztosan elmeséli majd a hallottakat azokban a közösségekben, ahová jár.

Nagyon kiegyensúlyozott és energikus vagy, hogyan csinálod? - Babásmamás.hu

Szerintem senki sem az - mondja Nóri, majd nagyot nevet. Persze az igaz, hogy amióta nagyobbak a gyermekeim, több időm marad. Kevés köztük a korkülönbség, a fiam születésekor még a lányom is kicsi volt, az az időszak picit megterhelő volt, de én akartam, hogy minél hamarabb jöjjön a második baba, és örülök, hogy így volt. Lehet, hogy nehezebb az a két év, viszont az a két kis ember annyira összenő! Nálunk még versengés sincs a gyerekek között – ami az egynemű testvérek között azért előfordul -, hiszen az egyik fiú, a másik pedig lány.

Elképesztően fiatal mama vagy, szinte hihetetlen, hogy lassan a kisebbik gyermeked is iskolába megy. Mit gondolsz, mikor ideális szülni? - Babásmamás.hu

Tényleg fiatal voltam, 20 évesen szültem a lányomat, de senkit sem buzdítanék, hogy ekkor vagy akkor kell babát vállalni. Nekem éppen úgy állt az életem, és nagyon szerettünk volna gyereket! Egyébként valóban nagyok, a lányom 2000-ben, a fiam 2002-ben született!

Te hogyan élted meg az anyává válást? - Babásmamás.hu

Csak a gyermekeimre koncentráltam, a rajtuk kívüli világ teljesen megszűnt számomra, semmi más nem érdekelt! Az idei Születés Hete jelmondata - „nőből anyává, anyából nővé” – jól mutatja, hogy ez egy visszatérési folyamat. Egy ideig képtelen voltam másra fókuszálni, minden energiám a gyermekeimé volt! Akkor nem is gondolkodtam rajta, csak később jöttem rá, hogy az az időszak milyen komoly alapozási folyamat volt kezdődő kis életükben. Például – ez a közelmúltban történt -, a kisfiam ovis csoportjában arról volt szó, hogy otthon kit, milyen módon fegyelmeznek; a fiam pedig azt mondta, neki otthon a legjobb! Egyébként az a típusú anya vagyok, aki egyfajta bázis szeretne lenni, akinek mindig, mindent el lehet mesélni.

Lehet hibázni a szeretettel? - Babásmamás.hu

Talán bizonyos szituációkban nem szabad megvédeni a gyerekeket, mert  akkor nem következik be az a változás, ami a későbbiekben hasznukra válhat. Ha nem tanulsz valamiből, úgyis be fog következni újra és újra, viszont, ha sikerül kiküszöbölni, mehetsz tovább! Különben már általános iskolás korom óta úgy gondolom – mondogattuk is a barátnőmmel -, hogyha valami rossz történik, az azért van, hogy utána valami nagyon-nagyon jó következhessen!

Milyen volt a várandósságod? Mennyire volt felhőtlen, voltak-e nehezebb időszakok? - Babásmamás.hu

Amikor a lányomat vártam, szinte végig dolgoztam, egy könnyűzenei, bulizós műsort vezettem! Ráadásul, ehhez még egy road-show is tartozott, melynek én voltam a háziasszonya, úgyhogy a lányom nagyon sok zenét hallgatott odabent! Állandóan ettem és folyamatosan émelyegtem, a kettőt egyszerre, mégis nagyon jól éreztem magam! Megőrültem a gyümölcslevesért, és megkívántam olyat is – savanyú gumicukor -, amit soha életemben nem szerettem. Érdekes volt, hogy az orvosom azonnal eltiltott a sportolástól, de nem indokolta meg, és én sem kérdeztem, hogy miért. Miután túl voltam a szülésen, eszembe jutott a dolog, és elkezdtem rajta gondolkodni, olvasgatni, és kitaláltam! Rájöttem, a dokim azért nem engedett edzeni, hogy szépen kilazulhassanak a medence környéki izmok, hiszen, ha túl feszesek, egyszerűen nem tud átjutni a baba.

Féltél a szüléstől? Nehéz volt? - Babásmamás.hu

Egyáltalán nem féltem, és mindkét babát teljesen természetes módon szültem! Úgy voltam vele, hogy amióta világ a világ, így jönnek a gyerekek, és nyugodt voltam, mert soha nem csináltam olyat, amivel ártottam volna a szervezetemnek, fiatal voltam és makkegészséges! Maximálisan rábíztam magam az orvosomra, elhatároztam, hogy amit ő mond, pontosan azt fogom csinálni, és bevált! Fájdalomcsillapításra sem gondoltam, bár volt egy pillanat, amikor már szerettem volna, végül nem kellett. CSODÁS volt, bár borzalmasan fájt a vége felé, és emlékszem is rá, pedig azt mondják, ez törlődik. Érdekes, ahogy telik az idő, egyre több minden jön vissza a szüléssel kapcsolatban, tehát lehet, hogy igaz a törlés, de inkább csak átmenetileg.   

Végezetül, szeretném megkérdezni, mit gondolsz az otthonszülésről? Az utóbbi időben sok szó esik róla, és egyre inkább bekerül a köztudatba. - Babásmamás.hu

Egyáltalán nem ellenzem, bár én a kórházban éreztem magamat biztonságban. Eltekintve a komplikációktól - amikor valamilyen beavatkozásra van szükség -, a nő biztonságérzete a legfontosabb, egyébként a szülőszobába is ezért engedik be a családtagokat. Az otthonszülés egyik vitathatatlan előnye, hogy korlátlan szabadságérzést ad a nőnek, mert azt csinál, amit csak akar, és az is igaz, hogy régen, amikor még nem kórházban szültek a nők, kevesebb félelmetes elképzelés övezte a világ legtermészetesebb folyamatát.      

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink