Szex a szülés után

Gyakori problémák

  • Gyermekágyi folyás, ami a szülést követően még hetekig fennállhat
  • Kimerültség
  • Gyógyuló gátseb
  • Kezdetben a hüvely érzékeny vagy száraz lehet, ilyenkor a síkosító sokat segíthet. Ha síkosító használata mellett is fájdalmas a szeretkezés, valószínűleg kevés volt az idő a regenerációra, várnunk kell még.
  • A tejelválasztás miatt a mellek átmenetileg érzékenyek lehetnek. Szexuális izgalom hatására tej szivároghat, s ez könnyen megálljt parancsolhat a szerelmi vágynak, ezért ajánlott a babát az együttlét előtt megszoptatni.esetben, amikor a gyógyulás eltér a normálistól, az okokat orvosi vizsgálattal kell tisztázni!

A hüvely a szülést követő néhány hét alatt általában probléma nélkül visszanyeri korábbi feszességét és rugalmasságát. Ha bizonyos idő után sem állna helyre a szülés előtti állapot, orvosi segítségre van szükség.  

Mi lehet a megoldás?

  • Legyünk türelmesek, idő kell ahhoz, hogy a szülés utáni szexuális életet ismét rendszeres és örömteli legyen. Ha nincs kedvünk szeretkezni, semmiképp sem szabad erőltetni! Bátran osszuk meg partnerünkkel problémáinkat, félelmeinket a nemi élettel kapcsolatban.
  • Szánjunk elég időt a beszélgetésre!
  • A vágy csökkenésében fontos szerepet játszhat a kimerültség. Segíthet, ha előre megtervezzük, mikor kerüljön sor az együttlétekre. Válasszunk olyan időpontokat, amikor általában nem vagyunk olyan fáradtak, mondjuk hétvégenként délután, amikor a baba épp pihen. Próbáljunk a baba napi rutinját alapul véve, ismét rendszeresen alkalmat teremteni a szexre.

A fogamzásgátlásról

Aki nem szeretne a szülést követően hamar teherbe esni, annak gondoskodnia kell megfelelő védekezésről, mert ovuláció már az első menstruáció előtt is történik!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink