Szoptatás, de meddig?
Várszegi Viktória
2011. július 15.

A rideg valóság az, hogy túlságosan sok csecsemő kap korán anyatej helyett vagy mellett tápszert, holott egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik a gyermek számára.

Néhány fontos érv a szoptatás hat hónapos kor utáni folytatására:

  • Annak ellenére, hogy az anyatej magas tápanyag- és energiatartalmú, könnyen emészthető, ezért gyorsan felszívódik és minden másnál jobban hasznosul a baba szervezetében.
  • A szoptatás segíti a beteg gyermek gyógyulását. A beteg csecsemők sokszor nem is fogadnak el mást, csak a mama mellét, és szinte állandóan szopizni akarnak. Ilyenkor érvényesül az ismert szlogen, hogy az anyatej gyógyszer! Különösen előnyös a szoptatás hasmenéssel járó megbetegedések esetén, mert a benne lévő védőfaktorok gyorsítják az emésztőrendszer gyógyulását is.
  • Az igény szerinti szoptatás a terhesség meghosszabbításaként fogható fel, egységként él tovább a mama és a baba.

Az a legelőnyösebb, ha az édesanya a gyermekre bízza az elválasztódás idejét...

Az elválasztás az anya akaratának érvényesítése, míg az elválasztódás a gyermeké. Célszerűbb, tehát ha az elválasztódás valósul meg, de ezt sem kell elsietni, mert az anyatejben minden benne van, amire a kicsinek szüksége van. Az elválasztódásnak nincs menetrendje, nincsenek pontos szabályai. Hazánkban a szoptatási időszak általában a gyermek egy éves kora körülig tart. Abban az esetben, ha a szoptató édesanyának munkába kell állnia és a kicsit bölcsődébe kell adnia, akkor fokozatosan kell csökkentenie a szoptatások számát.

A hozzátáplálást, ha szükséges, valamikor 5-7 hónapos kor tájékán kell elkezdeni, amikor:

  • a baba már tud megtámasztva ülni
  • a nyelvével nem tolja ki az ételt, hanem hátrafelé teszi
  • a megevett étel nem köszön vissza egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy az emésztőrendszere még nem képes feldolgozni a bevitt táplálékot)
  • elérkezik egy növekedési ugrás, de gyakoribb szoptatással nem lehet kielégíteni a baba étvágyát
  • a baba már tud fogni, képes a szájához emelni az ételt
  • kezd érdeklődni az evés után, próbálja utánozni, ahogyan mások esznek

Hozzátáplálás mellett is fontos, ha van rá lehetőség, az igény szerinti szoptatás folytatása, mert így a kicsi tudja szabályozni, hogy annyi ételt vegyen magához, amennyire szüksége van. Ha kevesebb pótlást kap, vagy nem ízlik neki, többet szopizik. Az újfajta ételek-italok fertőző anyagokat is tartalmaznak, ezért fontos az anyatejben lévő védőfaktorok szoptatással történő bejuttatása. A korán elkezdett hozzátáplálás túlterheli a kicsi emésztőrendszerét, gyengíti a bélflórát, ezért a baba hajlamosabb lesz a különféle allergiákra, hasfájással, emésztési, székelési nehézségekkel és alvászavarokkal reagálhat. A korán hozzátáplált gyerekeknél 40%-al gyakoribbak a légúti megbetegedések, gyengébb lesz az immunrendszerük is. Gyakran halljuk, hogy "a tej élet", örüljünk, ha adhatjuk minél hosszabb ideig gyermekünknek, mert ez a legtöbb és egyben legfontosabb, amit egy anya nyújthat.

A közelgő Anyatej Világnapja alkalmából rendezett Philips AVENT sajtótájékoztató szakmai anyagából.

Kapcsolódó cikkeink