Szoptatási pozíciók

Kínálás

  • A hüvelykujj a mell tetején, a többi pedig alul legyen. Préseljünk ki némi tejet a mellbimbóra, és finoman érintgessük, simogassuk vele a baba alsó ajkát, előbb-utóbb biztosan ki fogja nyitni a száját az apróság!
  • Ügyeljünk rá, hogy a mellbimbó egész mélyen legyen a baba szájában, így nem érzünk majd fájdalmat a szoptatás során; érzékenység, kisebesedés leginkább akkor szokott előfordulni, ha csak a mellbimbó hegyét kapja be a pici.
  • Helyes tartásnál az apróság olyan közel van, hogy az orra hozzáér mamája melléhez (lélegezni ebben a pózban is kiválóan tud, aggodalomra semmi ok).
  • Ahhoz, hogy a tejkiürülési reflex beinduljon, szükség van némi időre (2-3 perc).      

Szoptatási pozíciók

Fekvés

Kényelmes testhelyzet, legfőbb előnye, hogy akár el is szundíthattok szoptatás után vagy közben (különösen éjszaka ajánlott).

  • Feküdj az oldaladra, tegyél a fejed alá néhány párnát; a babát pedig tedd magad mellé. A pici feje a könyökhajlatodban, szája pedig mellmagasságban legyen.

Hónalj alatti tartás (tenyérben tartás)

Ebben – a talán kicsit szokatlanabb – testhelyzetben a mell más tartományait, a külső, hónalj felé eső részeit is ki tudja üríteni a baba (ikrek esetében ajánlott).

  • Helyezkedj úgy, hogy a baba feje a tenyeredben, lábai pedig a karod alatt legyenek. A kicsi fejének megemeléséhez használj párnákat, és nagyon ügyelj arra, nehogy nekinyomódjon a lába valaminek a hátad mögött (pl. szék vagy fotel támlája).

Bölcsőtartás - klasszikus szoptatási pozíció

Bárhol ülhetsz, de fontos, hogy a hátadat – és ha esetleg a földön helyezkednél el, a lábaidat is – támaszd ki. A baba feküdjön az oldalán, feje kerüljön a könyökhajlatodba (hátát az alkaroddal, popsiját pedig a kezeddel kell megtartanod). Fő szempont a kar megfelelő alátámasztása, ellenkező esetben hamar kényelmetlenné válik a pozíció!  

A testhelyzeteket időnként váltogatni kell! Ha különböző szögben tartod a babát, akkor a nyomás más-más területekre esik a mellbimbón, ami segít elkerülni a kisebesedést.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink