Szoptatós étrend – általános tudnivalók
Várszegi Viktória
2010. október 26.

Az éppen aktuális étellel kapcsolatban úgy mehetünk biztosra, ha a hasfájós nap után két hétig nem fogyasztunk belőle, majd ismét megpróbálkozunk vele; ha megint nyűgös lesz a kicsi, nincsenek további kérdőjelek, megvan a "bűnös".

De…

  • a csokoládéval(!) azért csak óvatosan, ez a nyalánkság felelős a legtöbb hasgörcsért;
  • a túl zsíros, nehéz vagy fűszeres ételek szintén fenntartással kezelendőek, illetve átmenetileg a hagymát és a fokhagymát is törölni kellene az étlapról.

Mítosz és valóság

  • A puffasztó ételeket - karfiol, kelkáposzta, hüvelyesek, stb. - szokás kiiktatni az étrendből szoptatás idején, holott tápláló, egészséges zöldségfélékről van szó, amelyek ráadásul teljes értékű fehérjeforrások is, egy próbát mindenképp megérnek! (Viszont tudni kell, hogy a markánsabb ízű zöldségek megváltoztatják valamelyest az anyatej ízét, melyre egyes babák szopási sztrájkkal válaszolhatnak.)
  • Általános vélekedés, hogy a tehéntej rendelkezik egyfajta tejfakasztó képességgel – ezért is volt sokáig a szoptatós kismama egyik "kötelező" desszertje a madártej – újabban viszont kiderült, hogy a tejfehérje allergiára hajlamos csecsemőknél kólikás tüneteket okozhat, tehát jobb az óvatosság…

Kapcsolódó cikkeink