Szülés körüli komplikációk a nemek tükrében

2010. április 8.

A Tel Aviv közeli Petach Tikvában lévő Beilinson kórház 1996 és 2006 között végzett kutatása összesen 64 ezer terhességet vizsgált. Az esetek nagyjából felében várt fiút, másik felében lányt az anya. A vizsgálat kimutatta, hogy a fiúmagzatok esetében 70 százalékkal volt magasabb a koraszülés veszélye, a korábban született kisfiúkat átlagosan hosszabb ideig kezelték a kórházban, mint a kislányokat.

A fiúmagzatok esetében a császármetszés esélye 10 százalékkal, a vákuum vagy fogó segítségével való szülés kockázata 50 százalékkal volt magasabb, mint a lányt váró anyáknál. A tanulmány készítői rámutattak arra: a fiúk legtöbbször súlyosabbak és hosszabbak is a lány babáknál. Ez lehet az oka annak is, hogy a fiúk válla gyakrabban akad be a szülés alatt.

A vizsgálat nem mutatott ki jelentősebb eltérést a nemek között az újszülöttek egészségi állapotában. A lányt várók terhességében viszont gyakrabban fordult elő, hogy farfekvéses volt a baba.

Marek Gelezerman professzor szerint nincs egyértelmű magyarázat a vizsgálat eredményeire, a magyarázatok egyike azonban az Y kromoszómával hozza összefüggésbe az eredményeket.  "Ma már tudjuk, hogy orvosi szempontból a férfi nem a gyengébb..." - nyilatkozta a szakember a Háárec című napilapnak.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink