Szülés: nem kötelező három napig kórházban maradni
Várszegi Viktória
2013. november 6.

A Születésház Egyesület szerint a hatályos szabályozás értelmében három napnál hamarabb is hazatérhetne otthonába a szülés után az a nő, akinek erre igénye van, és aki gyermekével együtt egészséges. Az egyesület az ambuláns szülés lehetőségéért gyűjtött aláírásokat.

Közel háromezren írták alá azt a petíciót, amit a Születésház Egyesület indított az ambuláns szülés lehetőségének megteremtésére. A petíciót nemrégiben adták át a szaktárcának – írta az egyesület.

A jelenlegi kórházi gyakorlatok szerint az anya és az újszülött legalább három napot tölt a kórházban szüléskor. Kevés nő tudja ugyanakkor, hogy a hatályos szabályozás értelmében ennél jóval hamarabb is hazatérhet otthonába, ha a szülés komplikációmentes volt, a gyermek egészséges, és igénye van rá – állt a közleményben.

A magyar nők mégis nagyon kivételes esetben tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási rendszere csak három kórházi tartózkodási nap után nyújt teljes támogatást a kórházaknak a szülés levezetéséért, így a kórházak ellenérdekeltek a kismama és az újszülött korábbi távozásban. A nők sok esetben akadályokba ütköznek, amikor a szülést követően el akarják hagyni a kórházat – írják.

Az egyesület arra kéri a kormányt, hogy a finanszírozási és strukturális rendszer átalakításával biztosítsa, hogy az ambuláns szülés egy valós választási lehetőség legyen a családok számára – zárta közleményét a Születésház Egyesület.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink