Szülési terv
Várszegi Viktória
2011. január 17.

A szülési terv létjogosultságát illetően meglehetősen sokféle véleménnyel találkozni. A legfőbb ellenérvek egyike a már a bevezetőben is említett indok, konkrétan a szülés élettani folyamatának tervezhetetlensége szokott lenni. Ezzel a ténnyel a szülési terv pártolói sem vitatkoznak, inkább az előzetes tájékozódásra, a lehetőségek idejében történő feltérképezésére helyezik a hangsúlyt.

Szemléletmód, nem "recept"!

Lényege, hogy lehetőségeink – és korlátaink – ismeretében erőszakmentes élménnyé váljon a szülés. Elkészítésekor ne a tervezésre koncentráljunk, a tájékozódásé, a megismerésé legyen a főszerep, hiszen fontos tudnunk, hogy személyes kéréseink, szüléssel kapcsolatos főbb kívánságaink egyáltalán megvalósíthatóak-e a választott intézményben, valamint, hogy egy előre nem látható komplikáció esetén körülbelül mi fog történni a babával és velünk. 

Milyen kérdéseket ajánlott körbejárni?

Praktikus összefoglalni, hogy mi az amit végképp nem szeretnénk átélni - rosszabb esetben elszenvedni - a baba világrahozatalakor, mi az, amihez ragaszkodnánk, ha minden jól megy, illetve melyek azok a beavatkozások, amelyekbe – mondjuk úgy – belenyugodnánk, ha a kórház protokollja előírja őket.

Alternatívák a vajúdás/szülés során, (rutinszerű) gátmetszés, borotválás, stb.

  • Nem árt tisztázni például, hogy vajúdás/szülés közben mennyire szabadon változtathatjuk majd testhelyzetünket – sajnos, dacára az alternatív, kék, rózsaszín, stb. szülőszobák sokaságának, a kitolási szak a legtöbb helyen szigorúan ún. kőmetsző, azaz hanyatt fekvő pozícióban zajlik. Ehhez kapcsolódik mindjárt a gátmetszés problematikája; feltétlenül jelezzük, ha gátvédelemmel szeretnénk szülni, ez ugyanis kivitelezhetetlen, ha választott orvosunk rutinszerű gátmetszés mellett segíti világra a kisbabákat. De olyan "apróságokat" se felejtsünk ki, mint például a borotválásra vagy a beöntésre vonatkozó helyi ajánlások - jó ha ezeket a kevésbé fajsúlyos kérdéseket is átbeszéljük, így élesben nem ér majd (annyi) meglepetés bennünket.

Fájdalomcsillapítás

  • A vajúdással/szüléssel járó fájdalmakra – minthogy semmihez sem hasonlíthatóak – lehetetlen lenne előre felkészülni, a rendelkezésünkre álló fájdalomcsillapítási eljárásokat azonban ajánlott idejében feltérképezni. Az epidurális érzéstelenítéssel kapcsolatban például hatalmas eltérések lehetnek egy-egy kórház gyakorlata között, ezért mindenképp kérdezzünk rá a részletekre, még akkor is, ha szándékaink szerint bárminemű beavatkozás nélkül, természetes módon szeretnénk világrahozni a babát.

Ha valami közbejönne…

  • Előfordulhat, hogy bár minden igyekezetünkkel természetes szülésre készülünk, mégis császármetszés válik szükségessé. Felkészülni erre sem lehet, de az információk valamelyest oldják a félelmeket és enyhítenek a tehetetlenségből fakadó kiszolgáltatottság érzésén. Biztos ami biztos, nem árt előre megtudakolni, hogy a papa/kísérő bent lehet-e az operáció alatt, megkaphatja-e utána a picit, stb., hogy legalább sejtésünk legyen arról, mi fog történni, ha valamiért mégis a műtőben fejeződne be a szülés.

Kapcsolódó cikkeink