Szülésindítás
Várszegi Viktória
2010. augusztus 14.

A szülésindításnak is megvannak a maga kockázatai, ezért az orvos mindig alaposan mérlegeli a beavatkozás előnyeit/hátrányait, mielőtt döntene. Általában csak akkor indítják meg mesterséges úton a szülést, ha a baba vagy a mama élete veszélybe került, burokrepedés történt, fertőzés lehetősége áll fenn, stb.

Egyértelmű a helyzet akkor is, ha a kismama betöltötte a 42. terhességi hetet, vagyis túlhordás fenyeget. A túlhordás okait máig nem ismerjük, de léteznek bizonyos hajlamosító tényezők. Gyakrabban fordul elő elsőszülő kismamáknál, illetve olyan anyáknál, akik előző gyermeküket is túlhordták. Az aktívan sportoló nőknél szintén nagyobb az esélye; náluk, a szűkebb medence akadályozhatja a baba fejének megfelelő beilleszkedését, ilyenkor elmarad a méhszájban található idegvégződések ingerlése, így a szülési fájások sem jelentkeznek.

A túlhordás leginkább a babára nézve kockázatos, a méhlepény ugyanis csak adott ideig képes ellátni feladatait, aztán elöregszik. A gyenge keringésű méhlepényből kevesebb tápanyagot és oxigént kap a baba szervezete, ami a szülés megpróbáltatásai alatt – amikor amúgy is romlik a méhlepény vérkeringése – kritikus lehet. Továbbá az idő előrehaladtával fogy a magzatvíz mennyisége, ritkán, de előfordulhat, hogy a köldökzsinór a baba és a méhfal közé szorul – az oxigénhiány miatt bélgörcs léphet fel, és mekónium (magzati ürülék) kerülhet a magzatvízbe. Ha tartósan rossz a baba méhen belüli ellátása, az agykárosodáshoz, sorvadáshoz és elhalálozáshoz is vezethet.

A szülésindítás hátrányai

A külső beavatkozás – oxitocin és prosztaglandin adagolásának – hatására a természetesnél erősebb ingerek érik a méhizomzatot, amely törvényszerűen hevesebb, fájdalmasabb összehúzódásokkal reagál a stimulációra. Az erős összehúzódások fokozott vérellátást igényelnek, így veszélybe kerülhet a baba oxigénellátása. Ritkán előfordulhat, hogy begörcsöl a méh. Az indított szülések gyakrabban végződnek császármetszéssel, mert bár a kontrakciók erősek, a méhszáj tágulása mégsem halad megfelelő ütemben, így nem lehetséges természetes úton világra hozni a babát.

Jó tudni!

Fontos megkülönböztetni a terminustúllépést a túlhordásról, előbbiről a betöltött 40. terhességi hét, túlhordásról pedig a 42. betöltött terhességi hét után beszélhetünk. "Valódi" túlhordás azonban nem létezik, komoly kockázatokkal járna a babára nézve, ezért még idejében beindítják a szülést.

Kapcsolódó cikkeink