Tehéntej és allergia...

Még mindig jelentős azoknak az anyukáknak az aránya, akik tehéntejet adnak a babájuknak 1 éves kor alatt, annak ellenére, hogy ezt szigorúan tiltják a gyermekorvosok. Nagy molekulájú fehérje tartalma nehezen emészthető a pici számára, és a baba veséjét is megterheli. Vitamin és ásványi anyag tartalma sem megfelelő egy 6-12 hónapos kor közötti babának, illetve a tejfehérje allergia kialakulását is elősegíti.

Ha tehéntejet adunk a picinek, akkor nem csupán számára emészthetetlen táplálékkal etetjük, de biztosan kialakul egy vashiányos állapot is. A vas az anyatejben és a tápszerben is megtalálható, ezzel szemben a tehéntej szinte semennyit sem tartalmaz, pedig szerepe nagyon fontos ebben a korban. Hosszútávon ennek nem csak vérszegénység, hanem az immunrendszer nagyfokú gyengesége is a következménye lehet.

A korai tehéntej bevezetésének más veszélye is van, fokozza a tehéntejfehérje-allergia kialakulásának kockázatát is. A tehéntejfehérje-allergia leggyakoribb tünete a véres széklet, de az  esetek kb. egyharmadában légúti tünetek formájában jelentkezik. Ide tartoznak: sokáig nem gyógyuló nátha, köhögés, visszatérő hörghurut, esetleg rendszeres kruppos rohamok. A tünetek gyakran megnehezítik a gyermekorvos munkáját, hiszen az elhúzódó betegség mögött immunrendszer gyengeség, de kialakult tehéntejfehérje-allergia is.

Mindezt úgy tudjuk megelőzni, hogy a tehéntej adását legalább 1, de lehetőség szerint 2 éves korig is kitoljuk. Amíg szopik a baba, addig az anyatejen kívül egyáltalán nincs szükség tej vagy tápszer adására; ha már nincs anyatej, akkor a tápszer a legmegfelelőbb tejalapú táplálék a baba számára.

Azoknál a családoknál, ahol halmozottan fordul elő táplálék- vagy légúti allergia, azaz az egyik vagy mindkét szülő allergiás, a minél hosszabb ideig történő szoptatást javasolják. Anyatej hiányában pedig  a HA, azaz hipoallergén tápszerek fogyasztását, mivel ezek fehérje tartalma részben le van bontva, ennek hatására csökken az allergiás reakció kialakulásának esélye.

Ha már ebben a korban megelőzzük az allergia kialakulását, akkor talán a felnőttkori allergiától is megvédhetjük a gyermeket. Mai tudományos kutatások szerint ugyanis azoknál a babáknál, ahol 1 éves kor alatti valamilyen táplálék allergiát diagnosztizáltak, nagy eséllyel alakul ki felnőtt korban alsó légúti tünetekkel együtt járó allergiás megbetegedés. Ezt a folyamatot szaknyelven "atópiás menetelésnek" is nevezik.

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink