Tejszaporító módszerek
Várszegi Viktória
2012. szeptember 13.

Egyél sok tésztát!

Az, hogy tésztafélék fogyasztása jót tesz a tejelválasztásnak csak részben igaz. A szénhidrátok valóban szükségesek a tejtermelődéshez, azonban nem mindegy, milyen formában vesszük őket magunkhoz: a teljes kiőrlésű gabonából készült tészták és pékáruk is éppen olyan hatásosak ebből a szempontból, ráadásul kevésbé is hizlalnak, mint a klasszikus, fehér lisztből előállított tésztafélék.

A zöldségeket kerüld a szoptatás alatt, fáj tőlük a baba hasa!

Hasonlóan az előbbiekhez, ez az elképzelés is csak többé-kevésbé takarja a valóságot. Tény, hogy azokkal a bizonyos "k" betűs, puffasztó zöldségekkel kapcsolatban érdemes óvatosnak lenni, viszont a drasztikus zöldségstopnak semmi értelme. A zöldségek közül elsősorban a sütőtök, a cékla, a répa, a tök, a saláta, a zeller és cukkini, illetve a sóska és a spenót ajánlottak; a gyümölcsök közül pedig a banán, az alma és a körte valamint a szilva és a szőlő tartalmazzák leginkább a szoptatós kismama számára elengedhetetlen tápanyagokat.

Amit lehetőleg ne egyél:
hagymafélék;
bab, lencse, kukorica;
káposzta, gomba;

Fokozott óvatosság mellett ajánlott:
azok a bizonyos "k" betűsök, mint karfiol, karalábé, kelbimbó;
a hüvelyesek közül a borsó;
továbbá a kivi és a narancs, a paradicsom, a paprika, a brokkoli és a retek.

Rántott leves…

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás alapfeltétele a tejtermelődésnek, hiszen a szervezetnek 6-8 deciliter anyatejet kell előállítania naponta – a megemelkedett folyadékszükséglet azonban számos, kevésbé kalóriadús leves és innivaló formájában is fedezhető.

Gyümölcslevek…

Ezekkel sem árt vigyázni, mert bár a 100 százalékos, "igazi" gyümölcslevek valóban nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, kalória viszont annál több van bennük.

Ha sportolni kezdesz, elapad a tejed!

Nem igaz, ha mégis, az inkább az elvesztett – és nem megfelelően pótolt – folyadékmennyiség miatt történhet, ezért erre fokozottan kell ügyelned.

Fogyókúrázni tilos!

Hagyományos értelemben valóban tilos, ugyanis az ételekben található méreganyagok – tartósítószerek, színezékek, stabilizátorok, stb. – a testzsírban raktározódnak el, és egy radikális fogyókúra esetén ezek a mérgek nagy mennyiségben szabadulnak föl a szervezetben, következésképp az anyatejbe is bekerülnek! A drasztikus diéta helyett az étkezési szokásokat kellene átformálni; a reggeli – és esetleg az ebéd is – legyen bőséges, de az uzsonna és a vacsora már ne tartalmazzon szénhidrátot. A nap vége felé kerüld a kenyeret, péksüteményeket, helyettük inkább gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, halat vagy húst egyél.

Kapcsolódó cikkeink