Tejszaporító receptek
Várszegi Viktória
2011. október 12.

Csodatévő gabonagolyó

Hozzávalók:

100 g őrölt zab
150 g őrölt árpa
250 g őrölt búza
100 g tört/őrölt kesudió
150 g vaj
150 g barnacukor, esetleg méz

Elkészítés:

A zabot, az árpát, a búzát és a kesudiót serpenyőben megpirítjuk, levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat és a mézet vagy barnacukrot. Kihűlés után kevés vizet adunk a masszához és apró golyócskákat gyúrunk belőle. A receptben szereplő mennyiségek mellett kb. 35-40 golyót készíthetünk, ez több napra elegendő mennyiség, a napi adag ugyanis maximum 5 gombóc.

Tejszaporító teák

A gyógyteák közül a csalán, az ánizs és a kecskerutafű a legismertebb tejserkentők.

Elkészítésük:

1-2 evőkanálnyi teafüvet áztassunk legalább 1 liter felforralt és enyhén lehűtött vízbe, 10 perc elteltével szűrjük le a főzetet, és a nap folyamán egyenletesen elosztva fogyasszuk el. (Egy-egy teakeveréket egy héten át ajánlott alkalmazni.)

A lepkeszeg, más néven görögszéna viszonylag kevéssé ismert, noha rendkívül hatásos tejszaporító készítmény. Fogyasztható gyógyteaként, de kapszula formájában is elérhető a patikákban.

Elkészítése:

Egy teáskanálnyi lepkeszeg magot áztassunk nagyjából 2 dl felforralt, majd enyhén lehűtött vízbe.

Édesköményolaj

Az édeskömény és a kömény teaként is fogyasztható, de egyszerűbben, kapszula formájában is hozzájuthatunk a tejfakasztó csodaszerhez. Alkalmazása során figyelni kell a mennyiségre, a túladagolás hasfájást okozhat a babánál!

Madártej - örök klasszikus, sokan esküsznek rá!

Hozzávalók:

1,5 liter tej
4 tojás
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. liszt
csipet só

Elkészítés:

A tejben elkeverünk 5 dkg cukrot, majd feltesszük főni. A tojások fehérjét csipet sóval, 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A forrásban lévő tejbe kanállal habgaluskákat szaggatunk, a galuskák mindkét oldalát 1-2 percig főzzük. Szűrőkanállal lecsepegtetjük, egy nagyobb tálba rakosgatjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. A forró tejből beleöntünk kb. fél liternyit, jól elkeverjük. Erre azért van szükség, mert így megfő a tojássárgája, és a későbbi főzésnél nem fog összecsomósodni. A tojásos keveréket visszaöntjük a tejbe, folytonos kevergetés mellett, lassú tűzön sűrűre főzzük. Még forrón a habgaluskákra öntjük.

Kapcsolódó cikkeink