Terhes nők és a H1N1
Várszegi Viktória
2009. november 18.

Míg a magzatra a magas láz, addig a leendő mamára maga a vírus, egészen pontosan, annak szövődményei a veszélyesek:

  • A várandósok immunrendszere kevésbé ellenálló a különböző vírusos megbetegedésekkel szemben, így könnyebben kapják el a fertőzést.
  • A terhesség középidejétől fogva – a növekvő pocak miatt - egyre inkább összenyomódik a kismama tüdeje (a rekeszizom felfelé tolódik, csökken a tüdőkapacitás), ezért (is) jelentenek magasabb kockázatot a különböző légúti megbetegedések.

Statisztika

  • Egészséges terhes nők négyszer nagyobb arányban betegednek meg.
  • Szezonális influenzajárványok alatt lényegesen több kismama szorult kórházi ápolásra légzési és szívproblémákkal, mint más nők.

"A H1N1 vírustól elhalálozott kismamákban volt még egy közös dolog: ők vagy a kezelőorvosaik túl sokáig vártak a gyógyszeres kezelés megkezdésével. Természetes, hogy terhesség alatt bármilyen gyógyszeres kezelés megfontolandó, ám akár a Tamiflu, akár a Relenza mellett dönt az orvos, azok mellékhatása kevésbé káros a magzatra, mint maga a sertésinfluenza." - WEBBeteg.hu

A Babásmamás.hu továbbra sem kíván állást foglalni, mindenkinek a maga meggyőződése szerint kell eljárnia a védőoltás beadatása tekintetében. Igyekszünk minél több hasznos információval és tudományos ténnyel ellátni Benneteket, de a döntést nem hozhatjuk meg mások helyett! Amit tanácsolunk: kérdéseidet bátran (és mihamarabb) vesd fel a gyermekorvosnak, nőgyógyásznak, háziorvosnak!