Terhesség és gyógyszerszedés
Várszegi Viktória
2014. január 3.

Bár a gyógyszerek többsége esetében a betegtájékoztatóban az áll, hogy terhességben nem ajánlott az adott készítmény szedése, elmondható, hogy csak igen kevés orvosság bír igazolhatóan magzatkárosító hatással. Ennek ellenére, a várandósság alatt soha, semmilyen gyógyszer nem szedhető orvosi jóváhagyás nélkül, alábbi cikkünk is kizárólag tájékoztató jelleggel íródott, hiszen alapvető szabály: ha máskor működik is, babával a pocakban biztosan nem járható út a házipatika…

A terhesség alatt nagyobb mennyiségben termelődő progeszteron hormon tompítja az anyai immunválaszokat, következésképp a kismamák kevésbé védettek a különböző megbetegedésekkel szemben is:

A várandós nők szervezete egy kicsit másképp működik, bizonyos – a baba érdekében működő – mechanizmusok miatt fogékonyabbak a betegségekre: az immunrendszer takarék üzemmódra áll, ha nem így történne, a szervezet idegen betolakodóként bánna a fejlődő magzattal is.

Tény: az őszi-téli időszak a felsőlégúti betegségek és az influenza szezonjának tekinthető…

A felső légúti megbetegedések nagy része vírusos eredetű, ezek a vírusok azonban nem tehetnek kárt a fejlődő magzatban, ugyanis a baba egészsége szempontjából nem maga a fertőzés, hanem a megbetegedés kísérőjelenségeként kialakuló láz jelent kockázatot! Lényeges, hogy – legyőzve a gyógyszerszedéssel kapcsolatos általános félelmeinket – minden esetben forduljunk orvoshoz panaszainkkal: a kezeletlen betegség gyakran nagyobb kárt okozhat, mintha gyógyszert szednénk!

Jó hír, hogy jelenleg több olyan lázcsillapító is forgalomban van, melyek biztonsággal alkalmazhatóak terhességben:

  • Láz és fájdalomcsillapításra leggyakrabban acetaminofent vagy klórfenamint tartalmazó gyógyszereket írnak fel a kismamáknak, mindez persze függ az orvos egyéni elbírálásától is – nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha máskor működik is, babával a pocakban biztosan nem járható út a házipatika!

Általánosan ellenjavallt készítmények:

  • a vírusellenes gyógyszerek(!);
  • az aszpirin (acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszerek);
  • az antibiotikumok egy része (tudni kell azonban, hogy ezek a gyógyszerek csak a bakteriális felülfertőződések esetén alkalmazhatóak eredménnyel, a betegséget kiváltó vírussal szemben hatástalanok);
  • a guaifenesin-, a dextrometorfán- és a kodeintartalmú készítmények (ezek köhögés elleni szerek);
  • az ibuprofen és a naproxen szintén ellenjavallt összetevők a harmadik trimeszterben;
  • vény nélkül alkalmazható gyógyszerek(!)

Jó, ha tudod!

Nem tervezett terhesség esetén sokakban felmerül a kérdés, nem érte-e a babát valamilyen negatív hatás abban az időszakban, amikor még nem tudtak a létezéséről... Aggodalomra szerencsére semmi ok, a várandósság legelső szakaszában (1-2. hét) nem alakulhatnak ki veleszületett fejlődési rendellenességek. A beágyazódás előtt és alatt – a várandósság első két hetében – még laza és esetleges a megtermékenyített petesejt és a kismama szervezete közötti kapcsolat. A menstruáció kimaradása előtti időszakban az anyai ártalmak kevéssé közvetítődnek a magzatkezdeményhez. Valamint, a megtermékenyített pete osztódó sejtjei még "mindenre" képesek:

  • ha valamilyen károsodás éri a sejtek egy részét, az épen maradt univerzális sejtek pótolják őket, és tovább folytatódik a fejlődés;
  • abban az esetben, ha súlyos, a sejtek többségét érintő károsodás következik be, a magzatkezdemény elhal, és tudomásunkra sem jut a terhesség.

Más lehetőség nincs, az első két hét során nem alakulhatnak ki veleszületett fejlődési rendellenességek.

Kapcsolódó cikkeink