Terhességi tesztek: a leggyakoribb hibák

Fontos tudni, hogy amíg a pozitív eredmény gyakorlatilag biztosan terhességet jelez, addig a negatív teszt korántsem jelent egyet a sikertelenséggel – már ha valaki gyermekre vágyik, ellenkező esetben: nem elegendő ok a megnyugvásra. Alábbi cikkünk a terhességi tesztekkel és a tesztelés során felmerülő bakikkal foglalkozik!

Fotó: Bigstock

Nem működik a teszt...

Kezdjük a legbosszantóbb verzióval, amikor mindent az előírásoknak megfelelően csináltál, az ellenőrző ablak mégsem mutat semmit, mert ilyen is előfordulhat - ebben az esetben hibás volt a teszt, másikat kell venni helyette.

Negatív lett az eredmény – biztos, hogy nem sikerült?

Egyáltalán nem, a negatív teszt gyakran téved, többek közt azért, mert például túl korán vagy nem a megfelelő napszakban kíváncsiskodtál, esetleg kevésbé érzékeny tesztet vásároltál.

Túl korán teszteltél: rendszeres menstruáció esetén a nem várt menstruáció napja előtt legkorábban egy nappal érdemes elvégezni a tesztet, hektikusabb ciklus mellett a szeretkezéstől számított 12-14. napon.

Nem megfelelő napszakot választottál: a reggeli első vizeletben magasabb a HCG-koncentráció, ezért előfordulhat, hogy napközben negatívat mutat a teszt, amely reggel még pozitív lett volna…

Nem elég érzékeny a teszt: a HCG-hormon a beágyazódástól kezd termelődni a szervezetben, vagyis a fogamzástól számítva úgy 6-12 nap múlva, és még így is szükséges egy-két nap, hogy kimutatható legyen a vizeltből. A legérzékenyebb tesztek már a beágyazódás környékén, a vizelet egészen csekély HCG-tartalma mellett kimutatják a terhességet, míg más eszközök csak többszörös HCG-koncentráció után adnak pozitív eredményt (tehát jóval a beágyazódás után érdemes alkalmazni őket).

Pozitív eredmény esetén biztosra vehető a terhesség?

Gyakorlatilag igen, bár meglehetősen ritkán, de ilyenkor is előfordulhat tévedés, például bizonyos pajzsmirigybetegségek esetén. Megnyugtatásul: ha ilyen problémád lenne, biztosan tudnál róla, hiszen nem jellemző, hogy pajzsmirigy-rendellenességek észrevétlenül maradjanak, ha máskor nem is, a babaprojekt idején mindenképp fény derül rájuk. Szintén téves lehet az eredmény, ha valamilyen HCG-tartalmú gyógyszert szedsz, hiszen ilyenkor az orvosságból származó HCG-hormont érzékeli a teszt.

Pozitív teszt után menstruáció, mi állhat a háttérben?

Alapvetően két dolog történhetett, mindkét esetben fordulj mielőbb orvoshoz:

Korai vetélés:

Először is, azt kellene tisztázni, hogy valóban menstruálsz-e. Ha igen, akkor valószínűleg korai vetélésed volt, mai egyáltalán nem ritka dolog, és – bár ez furcsának tűnhet – amennyiben nem sorozatosan fordul elő, nem is szabad aggodalmaskodni miatta. A legóvatosabb becslések szerint is, a korai terhességek minimum 30 százaléka végződik így, de egyes szakemberek ennél is magasabbra teszik a kezdődő terhességek vetélési arányát. Ez mindig is így volt, az általános túlhajtottságnak vagy a civilizációs betegségeknek nem sok közük van a jelenséghez – a változás annyi, hogy a manapság használatos tesztek kimutatják a még csak kémiai értelemben létező terhességet is, korábban a kezdődő, ám idő előtt befejeződött várandósságukról nem szereztek tudomást a nők. A korai vetélés egyébként a természetes kiválasztódás egyik eszközeként is felfogható, ugyanis rendszerint súlyos, élettel összeegyeztethetetlen rendellenességek, leggyakrabban valamilyen kromoszomális probléma áll a hátterében, de az is előfordulhat, hogy a méhnyálkahártya volt alkalmatlan az embrió befogadására az adott ciklusban.

A korai vetélés legáltalánosabb okai:
- Súlyos kromoszomális rendellenességek esetén már a fogamzás utáni első napokban előfordulhatnak kétmagvú sejtek, vagy egyéb olyan elfajulásos jelenségek a sejtmagban és a citoplazmában, melyeknek következtében azonnal megszakad, helyesebben el sem kezdődik a terhesség. Mindez azonban annyira korai időpontban történik, hogy még a szuper érzékeny terhességi tesztek sem jelzik, illetve a menstruáció is a szokott menetrend szerint érkezik. Ha későbbi időpontban alakul ki a rendellenesség, akkor a megtermékenyített petesejt még beágyazódik a méhfalba, de – minthogy életképtelen – nem tud tovább fejlődni és elpusztul. Ilyenkor már 6-11 napos késéssel jelentkezik a menstruáció!
- A petesejt túlérhet, ha nem közvetlenül az ovuláció időpontjának környékén termékenyül meg - ebben az esetben a hímivarsejttel való találkozás pillanatában (még) életképes, de a továbbiakban már nem fejlődik rendeltetésszerűen.
- Végezetül előfordulhat, hogy minden jól ment; a petesejt is megfelelő állapotban volt, kromoszomális rendellenességek sem léptek fel, viszont a méhnyálkahártya nem alkalmas a beágyazódásra az aktuális (!) ciklusban. Ilyenkor már akár két-három hetet is késhet a menstruációd…

Vérzés a magzatkezdemény beágyazódásakor:

A másik variáció, hogy valóban terhes vagy, és amit tapasztaltál az tulajdonképp nem menstruáció, hanem a magzatkezdemény beágyazódásakor jelentkező enyhe vérezgetés. Meg kell jegyezni azonban, hogy a vérzés csekély intenzitása, és az egyéb, menstruációt kísérő tünetek hiánya miatt mindez nehezen téveszthető össze a valódi menstruációval. Amennyiben gyenge barnás-rózsaszínes váladékozást érzékelsz, és nem folyamatosan, csak pecsételő jelleggel, illetve nem társul mindehhez semmilyen egyéb tünet (nem görcsölsz!), akkor lehetséges, hogy a leendő baba beágyazódása okozza a panaszokat, azonban figyelned kell tested jelzéseire, mert az sem kizárt, hogy a vérezgetés ("barnázás") a kezdődő vetélés egyik első jele.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink