Természetes szülés - császármetszés

Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a császármetszések aránya, lépéseket kell tenni a folyamat visszafordítására - derül ki egy tanulmányból. 1996 és 2007 között a császármetszések száma közel 50 százalékkal növekedett. Mára az először szülők harmada császármetszéssel hozza világra gyermekét.

A hüvelyi szülések 44 százaléka indított szülés, ilyen esetekben a császármetszés valószínűsége kétszerese a spontán induló szülésekének. Sok császármetszést túl korán végeznek el, ki sem derülhet, hogy az édesanya ténylegesen tudna-e hüvelyi úton szülni vagy sem. A beszámoló az American Journal of Obstetrics and Gynecology c. szaklapban jelent meg.

A hasi műtétekhez hasonlóan a császármetszésnek is vannak szövődményei - magyarázza Dr Salih Yasin Miamiban dolgozó elismert szülész-nőgyógyász . Felléphet vérzés, fertőzés, hosszabb a gyógyulási és a felépülési idő. A műtéteknek vannak hosszú távú következményei is, megnő az ismételt császármetszés illetve a császármetszések kapcsán végzett méheltávolítások, vérátömlesztések és az anyai halálozás aránya is.

Ezek a szövődmények ritkán fordulnak elő, de hangsúlyozni kell, hogy majdnem tízszeres gyakoriságemelkedés van ismételt műtétek esetén. Csak feltétlenül indokolt esetben szabad műtéthez folyamodni, figyelembe véve annak hosszú távú következményeit is.

Számokban kifejezve

19 amerikai kórházban elvégzett 229 ezer császármetszés adatait elemezve kiderült, hogy 2007-ben a szülések 30,5 százaléka végződött császármetszéssel Amerikában, a császármetszések 31,2 százalékát pedig először szülőkön végezték. (Magyarországon 2006-ban a császármetszések aránya 28,9% volt, 4,1%-kal magasabb, mint a 2003-as érték (24,8%). Az Európai Unió átlaga – a legutóbbi rendelkezésre álló, 2004-es adatok szerint – 23,6%-os (2000-ben 20,5%-os), tehát itt is növekedés figyelhető meg — a szerk.)

A császármetszések egy részét patológiás, illetve nehéz, elhúzódó szülés miatt végezték, de a műtétek közel fele már a szülés igen korai szakaszában megtörtént. A megelőző céllal végzett császármetszések 31 százalékára korábbi műtét miatt került sor. Az előzményben császármetszéssel operált nők 29 százaléka megkísérelt hüvelyi úton megszülni, és 60 százalékuk sikerrel is járt!

Mi állhat a háttérben?

Számtalan oka van annak, hogy a császármetszések száma emelkedik. Szerepet játszik benne az édesanyák emelkedő életkora, a túlsúlyos édesanyák és a nagy magzatok számának emelkedése mellett az ikerterhességek számának növekedése is ( ezek gyakran meddőségi kezelések következményei). A peres esetek számának növekedése miatt sok szülész fél attól, hogy a hüvelyi szülés kapcsán fellépő szövődmények miatt esetleg beperelik. Ha már egyszer megoperáltak egy kismamát, nagy valószínűséggel következő terhessége során is meg fogják operálni. Annak ellenére van ez így, hogy az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság új szakmai ajánlást jelentetett meg júliusban, mely szerint császármetszés után is meg lehet kísérelni a hüvelyi szülés levezetését.

Ha valóban csökkenteni szeretnénk a császármetszések számát, az elsődleges cél az kell hogy legyen, hogy a fölösleges első császármetszések arányát leszorítsuk. Ennek érdekében kevesebb szülésindítást kellene végezni, és főleg első szülések esetében kellene nagyobb kockázatot vállalniuk a szülészeknek, nem már a szülés kezdeti szakaszában megoperálni az édesanyákat. Bátorítani kell a szülészeket a császármetszések utáni hüvelyi szülésvezetésre, és egységes álláspontot kell kialakítani, hogy mikor válik indokolttá műtét elvégzése.

A tanulmány amerikai oktatókórházak adatait dolgozza fel, ahol több a szövődményes és patológiás terhesség, mint az átlagkórházakban. (Magyarországon is nagyok az egyes intézmények közötti különbségek: 15 és 47 százalék közötti császárfrekvenciával is találkozhatunk. Egy 2007-es kimutatás szerint hat olyan hazai kórház is van, ahol a szülések csaknem fele műtéttel végződik, holott ez csak az esetek 15 százalékában lenne valóban indokolt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. A hazai kórházak jó része jelentősen túllépi a 15 százalékos arányt, annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg nem lehet kizárólag a beteg kérésére császármetszést végezni — a szerk.)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink