Tudomány: őssejtterápiával a szklerózis multiplex ellen

2014. május 26.

Az emberi őssejtek szklerózis multiplexes egerekbe fecskendezve gyógyulási folyamatot indítottak el.

Kaliforniai kutatók felfedezték - jóformán véletlenül -, hogy az emberi őssejtekkel jelentős javulást lehet elérni a szklerózis multiplexes egerek állapotában. Az eredmények - amelyeket hamarosan közöl a Stem Cell Reports című szaklap is - egy új szklerózis multiplex terápiát alapozhatnak meg.

Amikor a tudósok először ültettek be őssejteket a súlyosan mozgáskorlátozott egerekbe, arra számítottak, hogy a sejtek kilökődnek majd, ahogy ez a legtöbb donorszervvel történik transzplantáció után. Ám a kísérlet meglepő eredményt hozott.

A kutatók döbbenten tapasztalták, hogy az egerek mozogni, futkosni kezdtek. 10-14 napon belül az egerek visszanyerték motoros funkcióikat, és hat hónap múlva sem látszott jele annak, hogy újra lassulnának."Ez a felfedezés egy teljesen új kutatási területet nyitott meg előttünk" - mondta Jeanne Loring professzor, a kaliforniai The Scripps Research Institute munkatársa.

A szklerózis multiplex egy krónikus megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja meg. A betegség amiatt alakul ki, hogy az immunrendszer hibás működése folytán megtámadja az agy fehérállományában lévő idegsejtek védőburkát képező anyagot, a mielint. Az idegsejtek a védőburok nélkül vagy egyáltalán nem tudják, vagy nem a megfelelő sebességgel tudják továbbítani az idegi jeleket. A tünetek ettől függően lehetnek enyhék vagy súlyosak: lábzsibbadás, járásképtelenség, bénulás, látásvesztés, fáradság és fájdalmak.

A kutatók azt állapították meg, hogy az emberi őssejtekkel kezelt egerek állapota napokon belül drámai módon javult. A hibás immunválasz megszűnt, a sérült mielin pedig regenerálódott.

A kutatók a jövőben szeretnék tovább kutatni a jelenséget, és később embereken is megismételni a kísérletet.

"Nem feltétlenül őssejteket szeretnénk az emberekbe beültetni, mert nagy a kilökődés kockázata. Ehelyett elképzelhető, hogy a hatást kiváltó kémiai információt egy gyógyszer formájában juttatnánk a beteg szervezetébe, így a terápia egyszerűbben kivitelezhető lenne" - mondta Tom Lane, a utah-i egyetem professzora, aki a kísérleteket Kaliforniában megkezdte.

2013-ban az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság) már engedélyezett vizsgálatokat szklerózis multiplexes betegek csontvelőjéből származó őssejtekkel. Az őssejteket akkor a gerincvelői folyadékba fecskendezték. A vizsgálati eredmények szerint az őssejt-terápia csökkentette az agyi gyulladást, és hozzájárult a sérült mielin rétegek regenerációjához.

Jelenleg nincs gyógymód a szklerózis multiplexre, a kezelésére használt gyógyszerek csak korlátozott mértékű javulást képesek elérni. Az Egyesült Államokban 400 000-re teszik a szklerózis multiplexes betegek számát, míg világszerte 2 millió beteg lehet.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink