Új ajánlás a glutén bevezetését illetően
Várszegi Viktória
2011. február 3.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (hozzá)táplálásáról:

A 6 hónapon át sikeresen szoptatott csecsemőknél a kiegészítő táplálás bevezetését - a WHO ajánlásnak megfelelően - betöltött 6 hónapos kor (180nap) után javasolja a minisztérium, a mesterséges ill. vegyes táplálásban részesülőknél viszont 4-6 hónapos kor között.

Jelen álláspont szerint a hazai szakmai protokoll a 4.hónap előtt korainak, a 7. hónaptól vagy az után viszont későinek tartja a glutén bevezetését. Glutén tartalmú táplálékot 4 hónapos kor előtt semmiképp sem, 7 hónapos kor előtt azonban mindenképp be kell vezetni, mégpedig fokozatosan, lehetőség szerint, amíg a csecsemő szopik.

Lépésről lépésre:

  • A 6. hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél - 150-182 napos kor között - nem az étkezést kiváltva, hanem cöliákia prevencióként javasolják napi fél vagy másnaponta 1 háztartási kekszpép formájában történő adását, amelynek elkészítéséhez lefejt anyatejet vagy forralt és lehűtött vizet használhatunk. (A kekszpép adható szoptatás közben vagy után, ahogy a babának jólesik.)
  • A 4-6 hónapos korban vegyes és mesterséges táplálásban részesülő csecsemőknél a glutén bevezetése napi fél vagy másnaponta 1 háztartási kekszpép formájában ajánlott, amit célszerűen gyümölcshöz, főzelékhez is hozzákeverhetünk vagy a főzeléket habarva, a habaráshoz maximum - egész napra(!) - összesen napi 2.5g (1 csapott mokkáskanál) lisztet használva.

Megfigyelések szerint:

  • a 4 hónapos kor (119 nap) előtt bevezetett glutén növeli a cöliákia kockázatát;
  • a lisztes ételek bevezetésekor folytatott szoptatás viszont jelentősen csökkenti;
  • a glutén nagy mennyiségben történő bevezetése növeli a lisztérzékenység kialakulásának rizikóját;
  • a 7. hónapban vagy azután bevezetett glutén egyértelműen növeli a cöliákia megjelenésének valószínűségét.

Fontos, hogy a glutén bevezetése kis mennyiségekkel történjen, ezért a fentebbi mennyiségekre vonatkozó ajánlás pontosan követendő!

Továbbá hangsúlyozandó, hogy a 17. hét = 119 napos kor előtt bevezetett glutén a cöliákia rizikóját egyértelműen fokozza!

Az ajánlás teljes szövege a Lisztérzékenység.hu-n, IDE KATTINTVA olvasható!

Kapcsolódó cikkeink