Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (hozzá)táplálásáról:
A 6 hónapon át sikeresen szoptatott csecsemőknél a kiegészítő táplálás bevezetését - a WHO ajánlásnak megfelelően - betöltött 6 hónapos kor (180nap) után javasolja a minisztérium, a mesterséges ill. vegyes táplálásban részesülőknél viszont 4-6 hónapos kor között.
Jelen álláspont szerint a hazai szakmai protokoll a 4.hónap előtt korainak, a 7. hónaptól vagy az után viszont későinek tartja a glutén bevezetését. Glutén tartalmú táplálékot 4 hónapos kor előtt semmiképp sem, 7 hónapos kor előtt azonban mindenképp be kell vezetni, mégpedig fokozatosan, lehetőség szerint, amíg a csecsemő szopik.
Lépésről lépésre:
-
A 6. hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél - 150-182 napos kor között - nem az étkezést kiváltva, hanem cöliákia prevencióként javasolják napi fél vagy másnaponta 1 háztartási kekszpép formájában történő adását, amelynek elkészítéséhez lefejt anyatejet vagy forralt és lehűtött vizet használhatunk. (A kekszpép adható szoptatás közben vagy után, ahogy a babának jólesik.)
-
A 4-6 hónapos korban vegyes és mesterséges táplálásban részesülő csecsemőknél a glutén bevezetése napi fél vagy másnaponta 1 háztartási kekszpép formájában ajánlott, amit célszerűen gyümölcshöz, főzelékhez is hozzákeverhetünk vagy a főzeléket habarva, a habaráshoz maximum - egész napra(!) - összesen napi 2.5g (1 csapott mokkáskanál) lisztet használva.
Megfigyelések szerint:
-
a 4 hónapos kor (119 nap) előtt bevezetett glutén növeli a cöliákia kockázatát;
-
a lisztes ételek bevezetésekor folytatott szoptatás viszont jelentősen csökkenti;
-
a glutén nagy mennyiségben történő bevezetése növeli a lisztérzékenység kialakulásának rizikóját;
-
a 7. hónapban vagy azután bevezetett glutén egyértelműen növeli a cöliákia megjelenésének valószínűségét.
Fontos, hogy a glutén bevezetése kis mennyiségekkel történjen, ezért a fentebbi mennyiségekre vonatkozó ajánlás pontosan követendő!
Továbbá hangsúlyozandó, hogy a 17. hét = 119 napos kor előtt bevezetett glutén a cöliákia rizikóját egyértelműen fokozza!
Az ajánlás teljes szövege a Lisztérzékenység.hu-n, IDE KATTINTVA olvasható!