Új kedvezmények kisgyermekes munkavállalóknak
Várszegi Viktória
2013. január 28.

Ki igényelheti?

A kedvezmény azokra a kisgyermekes szülőkre vonatkozik, akik a gyed, gyes vagy gyet folyósítása alatt, illetve annak lejárta után állnak munkába. Idén január óta érvényesíthető, akár visszamenőlegesen is, ugyanis a jogszabály nem tesz különbséget annak alapján, mikor tér vissza a munkavállaló. A kedvezmény maximum 3 évig jár, illetve – a munkába már korábban, a jogszabály bevezetése előtt visszatért kismamák esetében – az anyasági ellátás folyósításának megszűnését követő 45. hónap leteltéig.

A terhességi-gyermekágyi segélyről (tgyás) visszatérő kismamák után nem vehető igénybe ez az adókedvezmény.

Milyen mértékű a kedvezmény?

A munkába való visszatérést követő első két évben a foglalkoztatói teher 100 százalékát, a harmadik évben pedig az 50 százalékát engedi el az állam. A kedvezmény felső határa bruttó 100.000 forint, ha ennél magasabb bérrel rendelkezik a munkavállaló, akkor a 100.000 forint feletti jövedelemre a teljes közterhet meg kell fizetnie a munkaadónak.

A kedvezmény részmunkaidőben is jár, felső határa a bruttó 100.000 forintnak megfelelő, a részmunkaidő arányában csökkentett összeg, vagyis 6 órás munkaidő esetén bruttó 75.000 forintig, 4 órában történő foglalkoztatás esetén pedig bruttó 50.000 forintig érvényesíthető a kedvezmény.

Kötelező lett a részmunkaidős foglalkoztatás:
Az Új Munka Törvénykönyve szerint a gyermek hároméves kora előtt visszatérő anya igényelheti a részmunkaidős foglalkoztatást, melyet a munkaadó köteles biztosítani a számára. Abban az esetben, ha a korábban betöltött pozícióban nem megoldható a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaadó és a kismama megállapodhatnak másik munkakörben, amely ilyen feltételekkel is betölthető, ha ez sem lehetséges, a munkaadó akkor is köteles a részmunkaidővel arányos juttatást megfizetni.

A NAV honlapja példákkal is illusztrál:

a) "Egy kft-nél 2005. március 15-től munkaviszonyban álló munkavállaló 2010. december 31-ig gyermekgondozási segélyben részesült. A gyes lejártát követően a munkavállaló után - a jogvesztő határidőre tekintettel (45 hónap) - legfeljebb 2014. szeptember 30-ig érvényesíthető adókedvezmény. A kedvezményezett foglalkoztatás kezdő időpontja 2011. január 1., így a munkáltató 2013. január 1-jétől - a kedvezményezett foglalkoztatás harmadik évére - 2013. december 31-ig 14,5 százalék mértékű adókedvezmény igénybevételére jogosult."

b) "Az előző példában szereplő munkavállaló munkaviszonya 2013. július 31-én megszűnik, majd 2013. november 1-jétől újabb munkaviszonyt létesít. A kedvezményezett foglalkoztatás első éve az új munkáltatónál 2013. november 1-től kezdődik, ezért a kedvezmény mértéke 27 százalék, de ezt a munkáltató - a jogvesztő határidőre tekintettel - csak 2014. szeptember 30-ig jogosult igénybe venni."

c) "Egy munkavállaló 2009. október 1-jétől gyes folyósítása mellett napi 4 órában dolgozik. Mivel a kedvezményezett foglalkoztatás három éve 2012. szeptember 30-án lejárt, a munkáltató a munkavállaló után a gyes folyósítására tekintettel kedvezményt nem vehet igénybe."

Forrás: www.nav.gov.hu

Hogyan igényelhető?

A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolásokat a munkavállalónak kell beszereznie. A szükséges iratok az anyasági ellátást folyósító egészségbiztosítótól, a társadalombiztosítási kifizetőhelytől vagy a családtámogatási kifizetőhelytől szerezhetőek be.

Az adókedvezmények nem vonhatók össze a START-kártyák által nyújtott járulékfizetési engedményekkel

Szemben az előbbi kedvezményekkel, a START-BÓNUSZ kártyát csak azok a munkába visszatérő kisgyermekes szülők igényelhették 2012-ben, akik egyúttal új munkaviszonyt is létesítettek. Utóbbi járulékkedvezmény az első munkanaptól számított egy éven belül – legkésőbb 2013 december 31-ig - érvényesíthető, az egy év lejárta után a foglalkoztató válthat a Munkavédelmi Akcióterv keretében biztosított kedvezményre, azonban a kettőt nem vonhatja össze!

Információk:
www.kormany.hu
www.nav.gov.hu
www.ado.hu

Kapcsolódó cikkeink