Újra aktuális: strandolhat-e a kismama?

2015. június 9.

Attól függ. A terhesség 30. hetéig, zárt méhszáj, illetve a szükséges óvintézkedések betartása mellet tulajdonképpen semmi akadálya a lubickolásnak! :)

Bőrvédelem

- Válassz árnyékos helyet, a napsütés jótékony hatásait ott is élvezheted, de a bőrvédelemről még a biztonságosnak tűnő lombok alatt se feledkezz meg. A pocakot soha sem érheti tűző nap, értelemszerűen napozni sem javasolt. Délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem ajánlott a szabadban lenni, még árnyékban sem. A terhesség hormonális változásai érzékenyebbé teszik a bőrt, könnyebb leégni, és napallergia is hamar kialakulhat, még akkor is, ha a várandósság előtt ez nem volt jellemző.

Úszás, fürdés

- Az úszás/fürdés csak a terhesség 30. hétéig ajánlott, és kizárólag akkor, ha zárt a méhszáj.
- Mielőtt elmerülnél a hűs habok között, próbálj meg tájékozódni a vízben található klór mennyiségéről és az egyéb kémiai összetevők arányáról. A hüvely bélflórája – egyebek mellett a menstruáció hiánya miatt – meglehetősen sérülékeny a pocakos időszakban, legjobb, ha olyan fürdőhelyet keresel, ahol babaúszást is tartanak, ott szigorúbbak a higiéniai előírások.
- Ügyelj a víz hőmérsékletére is, ha túl hidegnek érzed, inkább ne úszkálj benne, mert méhgörcsöket okozhat.
- A gyógyvizes medencét is kerülnöd kell, a víz hőmérséklete és kémiai összetétele veszélyt jelenthet a babára. Egyrészt több baktérium található benne – a magas hőmérséklet kedvez a különféle kórokozók szaporodásának - másrészt a forró víz alhasi vérbőséget okoz, ami szélsőséges esetben vetéléshez vezethet.
- A fertőzések szempontjából a természetes, különösen az állóvizek számítanak kevésbé veszélyesnek, a folyóvizek hidegebbek, illetve nem is elég tiszták.

Vidd magaddal!

- széles karimájú kalap, amely megvéd a napsugaraktól;
- 2 db fürdőlepedő, illetve 2 db fürdőruha;
- fényvédőszerek (lehetőleg a patikából);
+1: praktikus, ha hordozható szék is van a csomagban :)

Cikkünk tájékoztató jelleggel íródott, nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink