Újszülöttből örökmozgó: a mozgásfejlődés alapvető lépései
Várszegi Viktória
2018. november 19.

Amikor megkezdődik a kúszás-mászás időszaka, nagyjából 7 hónapos korban, egyre inkább szüksége lesz a kicsinek akkora térre, ahol korlátok nélkül mozoghat. Miután elkezd kúszni, a baba mintegy önmagát fejleszti a folytonos mozgással, minden mozgás tulajdonképpen "edzés" a számára, így fejlődik izomzata és idegrendszere az újabb mozgásfajták elsajátítására.

Fotó: Bigstock

Melyek a mozgásfejlődés lépései?

1. hónaposan: Fényre, hangra odafordítja a fejét. 1 hónaposan a fejét képes 1-2 másodpercre megtartani.

2. hónaposan: A mozgásokat a szemével követni tudja, megmarkol tárgyakat.

3. hónaposan: A fejét hason fekve képes megemelni. Tárgyakat képes akaratlagosan megmarkolni. Vagy legalábbis tudatosan odanyúl érte.

4. hónaposan: Képes a hátáról az oldalára fordulni. Határozottan nyúl a tárgyakért.

5. hónaposan: Egyre összetettebb, határozottabb mozdulatokkal pakolássza a játékait. Megtámasztva meg tud ülni, hason magasra emeli a fejét és a kezére támaszkodik.

6. hónaposan: Ebben a korban jön el az ideje az első komolyabb helyváltoztató mozgásoknak. A legtöbb csecsemő hasról hátra és hátról hasra fordul, lábujját kóstolgatja, és az első kúszómozdulatokat gyakorolja. Gyakori, hogy ez csak hátrafelé vagy körbe-körbe sikerül, de pár hét gyakorlatozás után már kommandós stílusban is képes közlekedni a kicsi. Egyes gyerekek a kúszás helyett az oldalra fordulás tudományát fejlesztik profi szintre és gurulva közlekednek, mások az első kúszómozdulatok után rögtön áttérnek a mászás gyakorlására.

7. hónaposan: Egyedül ül, a kezével tartja magát. A legtöbb baba még csak körbe-körbe kúszik, vagy gurul, az ügyesebbek már előrefelé is haladnak. Olykor négykézláb állásba is feltornássza magát, de mászni csak a nagyon ügyes babák kezdenek még ebben a korban.

8. hónaposan: A legtöbb baba még csak a kúszást próbálgatja, az ügyesebbek már mászni is kezdenek. A kezedbe kapaszkodva fel tud ülni.

9. hónaposan: Legkésőbb ebben a korban elkezd kúszni, a gyorsabban fejlődő babák már másznak és felállnak.

10. hónaposan: A kúszásból fokozatosan mászni kezd, majd önállóan felül és feláll.

11. hónaposan: Olykor 1-1 pillanatra kapaszkodó nélkül is megáll, de előfordulhat, hogy ez csak 1 éves korban vagy azután következik be. Kapaszkodva képes járni a bútorok mentén oldalazva. Képes lépcsőn négykézláb lemenni és a kanapéról is le tud mászni szabályosan háttal, ha megtanítjuk neki.

12. hónaposan: A legtöbb baba már rájön, hogyan kell kapaszkodó nélkül felállni és az ügyesebbek már el is indulhatnak egyedül.

13. hónaposan: A csecsemők általában ekkorra jutnak el oda, hogy megteszik első önálló lépteiket. A baba léptei picik és bizonytalanok, a kezével próbálja tartani az egyensúlyát. Az új mozgásformával járó élmények olyan nagy hatással vannak rá, hogy legszívesebben egész nap ezt gyakorolná, hirtelen nincs kedve enni, nem játszik a játékaival, egész nap csak menne, miközben az új mozgásforma lelkileg is megviselheti: nem akar aludni, éjszakai alvása nyugtalanabb lehet. Ez az állapot általában 1-2 hét alatt elmúlik.

A járás minden babánál máskor kezdődik el, az első önálló lépések megtétele akár 18 hónapos korig várathat magára, ha ezután sem jár a kicsi, feltétlenül konzultáljunk szakemberrel!

Amikor megkezdődik a kúszás-mászás időszaka, nagyjából 7 hónapos korban, egyre inkább szüksége lesz a kicsinek akkora térre, ahol korlátok nélkül mozoghat. Miután elkezd kúszni, a baba mintegy önmagát fejleszti a folytonos mozgással, minden mozgás tulajdonképpen "edzés" a számára, így fejlődik izomzata és idegrendszere az újabb mozgásfajták elsajátítására. Az egyes mozgásformák menetrendszerű elsajátítása hozzájárul a későbbi finom-mozgások fejlődéséhez is, ezáltal fejlődik a beszéd, a ceruzafogás és vezetés is.
Éppen ezért fontos, hogy a baba a saját ütemében fejlődjön, és ne maradjanak ki az egyes lépcsőfokok a mozgásfejlődésben, ezért nem szabad kézen fogva vezetgetni a kicsit, amikor magától még nem tud járni, hiszen ebben az életkorban a mászás a legfontosabb a számára, ezáltal sajátítja el a járáshoz szükséges elemeket és fejlődik ki az egyensúlyozáshoz szükséges izomzat és idegrendszer.

Szerző: Vida Ágnes - Pampers Baby sajtóanyag

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink