Utazás a babával...

Pici gyerekkel nem könnyű útnak indulni, pláne az első babás kiruccanás alkalmával. Mi kerüljön a csomagba? Hogyan válasszunk szálláshelyet? Milyen előkészületeket tegyünk utazás előtt? Rengeteg kérdés adódhat… Alábbi cikkünkben igyekeztünk a legfontosabb tudnivalókat összegyűjteni!

Mi kerüljön a csomagba?

Bababőrönd
- Napvédő/napernyő: a babáknak rendkívül érzékeny bőrük van, mindig gondoskodnod kell a megfelelő védelemről!
- Tegyél be egy-két könnyű pulóvert, még akkor is, ha nyáron utazol, bármikor hűvösebbre fordulhat az idő..
- Takarók: többet is készíts a bőröndbe!
- Nappali ruházat: nem baj, ha túlbiztosítod magatokat! A nyaralás során valószínű, hogy nem lesz lehetőséged mosni, a babaruhák pedig egyébként sem foglalnak sok helyet.
- Pizsamák: napi egy pizsamát tegyél el, plusz két-három "extrát".
- Lepedő: sokkal jobb az otthoni, friss lepedőt használni!
- Előkék: ne aggódj, gyakorlatilag lehetetlen túlzásba esni, pakolhatsz bőven!
- A baba piperecikkei: rakj el neki sampont, szappant, kefét, körömvágót, és fogkefét (vagy gézt, ha még nincs foga)!
- Pelenkák és törlőkendők: rengeteget csomagolj belőlük!
- Fürdőjátékok.
- Biztonsági cikkek: vigyél magatokkal bababiztos konnektor dugót és légzésfigyelőt (ha van).
- Éjszakai fények: megkönnyítik a hotelszobában való tájékozódást, amikor éjszaka felpattansz a gyerkőc mellé.

Pelenkázótáska
- Pelenkák: mindig többet készíts be, mint amennyit szükségesnek érzel! :)
- Törlőkendők: ezek a sokoldalú kis kendők – a baba popsijának törölgetésén kívül – még számtalan módon felhasználhatóak, nagyszerűen tisztítják a kezet, az arcot és remekül elbánnak az útközben keletkező foltokkal is!
- Műanyag dobozka: a lezárható műanyag táskák mindig jól jönnek (pl. pelenkacsere esetén!).
- Pelenkázó párna: nem tudhatod, hol kell majd kicserélned a baba pelenkáját az utazás során..
- Ételek/italok: vigyél bébiételt, anyatejet, folyékony csecsemőtápszert, vizet és/vagy gyümölcslevet egy kicsi, könnyen hozzáférhető hűtőtáskában. Magadnak is dobj be némi harapnivalót, különösen, ha még szoptatsz!
- Előke: vigyél többet is!!!
- Textil pelenkák: mindenképp csomagolj néhány darabot a büfiztetéshez!
- Flakonok és ivópoharak: 3 flakon és/vagy ivópohár szükséges (egy a víznek vagy gyümölcslének, egy a tejnek vagy a tápszernek és egy tartalék).
- Egy-két kedvenc játék.
- Váltóruha: apróbb balesetek bármikor becsúszhatnak..

Elsősegély
- Gyógyszerek: ha repülővel utaztok, tartsd őket a pelenkatáskában! Készülj fel az esetleges kisebb megfázásokra; a lázmérőt és az orrszívót semmiképp se felejtsd otthon!
- Vidd magaddal a gyerekorvos telefonszámát és a baba oltási könyvét!
- Kötszer, csipesz és rovarcsípés elleni ill. kezelő spray/kenőcs.

Kulcskérdés: a szállás kiválasztása

Ha szállodába mennétek…
- Ha külön szobában lesz a gyerkőc, mindenképpen szomszédos szobákat válassz!
Igyekezz nagyobb szobát kivenni, a gyerekeknek nyaralás közben is szükségük van a megfelelő nagyságú mozgástérre. Érdemes olyan szobát bérelni, ahol található "nappali" helyiség is, így zavartalanul alhatnak a kicsik (és Ti is felszabadultabban élvezhetitek a vakációt :)).
- Érdeklődd meg előre, van-e gyermekágy, illetve ha van, mennyibe kerül! (Ha saját kiságyat visztek, derítsd ki, befér-e majd a szobába!)
- Tájékozódj a gyermekeknek szervezett játékos programokról, valamint – ha szeretnétek némi időt kettesben tölteni -  nem árt megtudni, van-e esetleg bébiszitter a kiszemelt hotelben.                                       
- Fontos, hogy legyen a közelben – ha esetleg a szállodában nincs – gyermekbarát étterem.

Ha inkább apartmant választanátok…
- Egészen pontosan hol található az apartman? Milyen közel van a legközelebbi vasútállomáshoz vagy egyéb tömegközlekedési eszközhöz? Ha nem autóval vágtok neki a kalandnak, gondoskodnotok kell arról, hogy minél kevesebb átszállással járjon az utazás, pici gyerekekkel ez elég problémás a dolog…

- Érdemes utánajárni:

  • Milyen a pénzvisszafizetési gyakorlat, ha esetleg le kellene mondanotok a nyaralást.
  • Mi tartozik bele a bérleti díjba (pl. telefon vagy internet)?
  • Milyen gyakran takarítanak? Mi értendő ez alatt?
  • Milyen az apartman felszereltsége (van-e tűzhely, sütő, mikró, hűtő, stb.)?
  • Hány háló- és fürdőszoba van, a helyiségek rendelkeznek-e biztonságosan zárható ajtóval?

Ha repülővel mennétek…

A repülés eseménytelen órái, a várakozás unalmas pillanatai könnyen rémálommá tehetik az utazást.. Ne ijedj meg az előttetek álló feladattól! Néhány egyszerű figyelemelterelő hadművelettel elkerülhetitek a nyűglődést, és páratlan élménnyé varázsolhatod a felhők fölött töltött időt is a pici számára!

Mielőtt elindultok
- Kisebb tömeg, kevesebb stressz! Lehetőség szerint, ne "csúcsidőre" foglalj jegyeket..
- Pakolj rengeteg szórakoztató dolgot, beleértve a harapnivalókat, italokat, és játékokat! Mindig sokkal többet vigyél, mint amire szükséged lehet – sosem tudhatod, hogy lesz-e késés..
- Mit vigyél? Könyveket, színező füzetet, táblajátékokat, kártyákat és CD lejátszót. Ha gyermekednek van hordozható videojátéka, sosem fogod jobban értékelni, mint most (még akkor is, ha különben pokolba kívánod a ketyerét!).
- Készítsd fel a picit az utazásra! Mondd el neki, mi várható a reptéren és a gépen! (Amikor majd ellenőrzik a csomagjaitokat, biztosítsd csemetédet, hogy vissza fogja kapni a játékait, emiatt sok gyermek aggódik.)

A reptéren
- Igyekezzetek minél előbb kiérni a reptérre! Mint tudod, minden sokkal tovább tart, ha gyerekkel utazol.
- Nézzetek körül! A látnivalók ( pl. üzletek) biztosan lekötik majd kis tipegőd figyelmét, nem fog unatkozni, és jó eséllyel kimarad a hiszti is!

A repülőgépen
- A felszállás és a landolás kellemetlenséget okozhat a babának (erős füldugulás), ezért bátorítsd, hogy nyeljen minél többször, illetve ha elég nagy már hozzá, adhatsz neki rágógumit vagy cukorkát is, ami elősegíti a nyáltermelődést.
- Egyszerre csak egy játékot vegyél elő, és csak akkor rukkolj elő a következő darabbal, ha az előzőt már elraktad!
- Ültesd az ablakhoz (ha lehet)! A legtöbb gyermek lenyűgözőnek találja a kilátást, és sokkal biztonságosabb is, mint a folyosó mellett, ahol véletlenül megüthetik kikandikáló kis kezét vagy lábát.
- Ne feledd, nem minden utas képes tolerálni a "babazajokat", ezért igyekezned kell minden pillanatban szórakoztatni a picit! Néhány szülő egyébként tudatosan a gép hátuljában igyekszik helyet foglalni, ahol a motorzaj – szükség esetén - tompíthatja az élesebb hangokat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink