Változó családtámogatási rendszer
Várszegi Viktória
2011. január 3.

Az Országgyűlés 254 igen szavazattal, 69 ellenszavazattal és 43 tartózkodással elfogadta az gyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat visszamenőleg állítja vissza a gyes folyósítás hosszát, így a 2010. április 30-a után született gyermekek szülei is a gyermek 3 éves koráig vehetik igénybe a családtámogatási ellátást. Ikergyermekek esetében továbbra is a tankötelessé válás évének végéig, a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek esetében 10 éves korig folyósítható a gyermekgondozási segély. Ezzel párhuzamosan változik a gyes melletti munkavégzés szabályozása is. 

A GYES-ben részesülő szülő 2011-től kereső tevékenységet:

  • a gyermek egyéves koráig nem folytathat
  • a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy
  • időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik

A törvényjavaslat  kedvezőbb szabályokat fogadott el az ikreket, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők esetén. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekek szülei a gyermek  egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet. Ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után szintén  időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység azzal a feltétellel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy keresőtevékenység folytatása esetén csak egy gyermek után jogosult gyermekgondozási segélyre. Kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet.

A gyes mellett folytatható keresőtevékenység szabályainak változásával összhangban módosul a nagyszülő gyes melletti keresőtevékenységének szabályozása is. A nagyszülő keresőtevékenységet  a gyermek harmadik életévének betöltését követően, heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat. Otthon végzett munka esetén nincs időkorlátja a keresőtevékenység folytatásának. Fontos kiemelni, hogy a nagyszülő gyes-re történő jogosultságát nem befolyásolja az, hogy a szülő munkaideje a heti 30 órát meghaladja. Így a nagyszülő akkor is jogosult gyermekgondozási segélyre, feltéve ha a többi jogosultsági feltétellel rendelkezik ha a szülő teljes munkaidőben dolgozik.

A gyermekgondozási segély folyósítási idejének visszaállításával összhangban a gyermeknevelési támogatás (Gyet) újra a gyermek 3 éves korától 8 éves koráig jár. A Gyet-ben részesülő személy szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat keresőtevékenységet vagy ha a munkavégzés otthonában történik akkor időkorlátozás nélkül.

A Törvényjavaslat bevezeti az örökbefogadó által igényelhető gyermekgondozási segély jogintézményét. A módosításnak köszönhetően a 10. életévét még be nem töltött gyermek örökbefogadását követően az örökbefogadó szülő 6 hónap időtartamban jogosult gyermekgondozási segély igénybevételére. Az örökbefogadói GYES-ben részesülő szülő szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat keresőtevékenységet.

Az elfogadott törvényjavaslat alapján a gyermekgondozási segélyben részesülő szülőnek döntenie kell arról, hogy a munkaidejét közös megegyezéssel a törvényjavaslatnak megfelelően módosítsák vagy le kell mondania a családtámogatási ellátás folyósításáról.  A 2010. december 31-én kereső tevékenységet folytató, gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyermekgondozási segély folyósítása mellett keresőtevékenységet a 2010. december 31-én hatályos rendelkezéseknek megfelelően 2010. március 31-éig folytathat.