Várandós haj- és bőrápolás
Várszegi Viktória
2009. augusztus 13.

Hajápolás

Bár a várandósság alatt többnyire dúsabbá, erősebbé és fényesebbé válik hajkoronánk, egyeseknél mégis előfordulhat, hogy pont az ellenkezője történik, zsíros és kezelhetetlen lesz az addig problémamentes frizura. A kellemetlen jelenség hátterében – a hormonális hatások miatt fellépő – fokozott faggyútermelés áll.. Az okokat ugyan nem szüntethetjük meg, de egy mindennapi használatra kifejlesztett, kímélő samponnal könnyen elejét vehetjük az átmeneti esztétikai  hibának.

A hajfestés és a dauerolás kifejezetten kerülendő a pocakos időszakban, különösen az első 12 hétben. Egyrészt nem tudni pontosan, milyen módon és mennyire szívódnak fel a különböző vegyszerek a kismama szervezetében, másrészt kimenetelük is megjósolhatatlan, mert a hormonális változások hatással vannak a haj szerkezetére is.

Bőrápolás

Gyakori jelenség - a szintén hormonális változásokkal magyarázható – száraz, irritációra hajlamosabb bőr..

Kiemelkedő szerep jut a hidratációnak; válasszunk bőrtípusunknak megfelelő krémeket, de lehetőleg ne tartalmazzanak A-vitamint! A terhesség első harmadában mindenképp tartózkodni kell az A-vitamin tartalmú szépségápolási szerektől, mert kapcsolatba hozhatóak egyes magzati rendellenességek kialakulásával.

A striák megjelenése – vagy hiánya – "genetikailag meghatározott"; célirányos kozmetikumok napi használatával ugyan enyhíthetünk a nemkívánatos zebra-mintán – és idővel maguktól is elhalványulnak -, de kialakulásuk egyénenként kódolt, kár az idegeskedésért..

A várandósság alatt erősödik, sötétebbé válik a testszőrzet is, borotválni, epilálni továbbra is bátran lehet, de a vegyszerekkel történő szőrtelenítést – a hajfestéshez és a daueroláshoz hasonló okok miatt - nem ajánljuk.

Kapcsolódó cikkeink