Védőoltás után láz...
Várszegi Viktória
2010. február 1.

Sok szakember úgy véli, érdemes ez utóbbi mellett dönteni (vagyis várni); az oltásra adott reakcióból következtetni lehet arra is, hogy hogyan reagálna a gyermek egy tényleges megbetegedésre.

A rubeola, a szamárköhögés vagy a kanyaró elleni oltásokat gyakran követi láz. A tuberkolózis és a gyermekbénulás elleni vakcina szerencsére csak nagyon ritkán vált ki hasonló állapotot, és a védettség bármiféle gond vagy szövődmény nélkül, gyakorlatilag észrevétlenül alakul ki.

  • Az oltás után körülbelül 3-4 órával számíthatunk a láz jelentkezésére, egy-két napig tarthat a kellemetlenség.

Lázcsillapítás

  • Paracetamol tartalmú lázcsillapító kúpot adjunk a babának, ez tartalmaz fájdalomcsillapítót is. (Az adagolás a pici súlyától függ, erről a gyermekorvost kell megkérdeznünk.)
  • A lázat hűtőfürdővel is csillapíthatjuk, illetve alkalmazhatunk lázcsillapító borogatást. Magas láz esetén mindkét variációt kombinálhatjuk lázcsillapító kúp beadásával is.
  • Az első két napon naponta többször (négy-ötször) mérjünk lázat, feltehetőleg a harmadik, negyedik napon már nem lesz rá szükség.

Lázgörcs

Nagyon ritkán, de előfordulhat a kombinált kanyaró-mumpsz-rubeóla elleni védőoltás beadatása után – hirtelen felszökő, magas láz esetén – hogy lázgörcs lép fel.

  • Tünetek: elkékülés, szemek fennakadása, rángatózás.
  • Teendők: fordítsuk a gyermeket az oldalára - DE ne tegyünk semmit a szájába - és várjuk ki, amíg elmúlik a roham (2-3 perc). Azonnal hívjunk orvost, és próbáljuk meg a lehető leghamarabb lehúzni a lázat.

Kapcsolódó cikkeink