Vérvizsgálat jelezheti a szülés utáni depresszió rizikóját

Brit kutatók kifejlesztettek egy forradalmian új eljárást, melynek segítségével akár néhány csepp vérből is megállapítható lesz a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázata a jövőben. A teszt ára várhatóan 20 dollár alatt marad, öt éven belül kerülhet tömeggyártásra.

A várandósság korai szakaszában elvégzett szűrővizsgálat segíthet beazonosítani azokat a hibás géneket, amelyek jelenléte sokszorosára növeli a szülés utáni depresszió megjelenésének rizikóját. A teszt nem jár különösebb kellemetlenséggel, mindössze néhány csepp vér szükséges hozzá.

Dr. Ian Jones a Cardiff Egyetem pszichológia professzora úgy nyilatkozott, hogy bár ígéretesek a jelenlegi eredmények, még sok munka vár a kutatókra, amíg tömeggyártásra kerülhet a speciális teszt.

"Tudjuk, hogy a szülés utáni depresszió kialakulásában a genetikai tényezők szerepe megkérdőjelezhetetlen" – mondta el a professzor. "Amennyiben figyelmeztetjük a kismamákat, hogy a későbbiekben bármelyiküket érintheti a probléma, hamarabb észreveszik a betegség jeleit, illetve előbb kérnek majd segítséget" – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy rengeteg friss édesanyát veszélyeztet a betegség, mindezidáig nem állt rendelkezésre olyan megbízható eljárás, amely segítségével még korai stádiumában felismerhető lett volna az eltérés. A nők csak akkor fordultak orvoshoz (rosszabb esetben még akkor sem), amikor már egyértelmű jelei voltak a depressziónak. Az új felfedezés segítségével azonban már a tünetek megjelenése előtt kezelhetővé válik a betegség.

A teszt ára várhatóan 20 dollár alatt marad, és az ígéretek szerint öt éven belül kerül tömeggyártásra.

Forrás: KidSpot.com


A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink