Vidám vagy szomorú?
Várszegi Viktória
2010. október 29.

A zenei kísérlet is egy példa arra, hogy a csecsemők előbb érzékelik a világot, mintsemhogy szavakba tudnák önteni érzéseiket, mindta Ross Flom, a Brigham Young Egyetem pszichológia professzora. A babák egyik első kommunikációs csatornája az érzelmek felismerése. Egy szép melódia számukra is hordoz üzenetet. Ez a fejlődés természetes útja, a beszédtanulás csak a következő lépés – tette hozzá. Kimutattuk, hogy a babák képesek kategóriákat alkotni: vidám vagy szomorú hangulatú dalokat ismernek fel.

A vizsgálat során először érzelmileg semleges arcot mutattak a babának, miközben zenét játszottak. Abban a pillantban, amikor már nem nézte a baba az eléje tett arcot, a zene leállt és egy másik indult az öt vidám és az öt szomorú dal közül. Minden dalnál figyelték, hogy mennyi ideig nézi az újszülött az arcot. Észrevették, hogy ha a dal szomorú vagy vidám volt, akkor 3-4 másodperccel tovább nézte az elé tett arcot a csecsemő, azaz nagyobb érdeklődéssel fordult felé.

A módszer alapja a baba érdeklődésének fenntarthatósága. Az emberek felnőtt korukban is hosszaban nézik azt, ami érdekli őket – jegyezte meg Flom.

Kapcsolódó cikkeink