Videó: őssejt-történelem

A legelső köldökzsinórvér eredetű őssejt-beültetés 1988-ban Franciaországban, egy vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő kisgyermeknél történt, azóta hozzávetőleg 25 000 ilyen jellegű transzplantációt végeztek világszerte. Ezek egy része idegen eredetű - nem saját - őssejtek felhasználásával zajlott, de az utóbbi években megfigyelhetővé vált, hogy folyamatosan emelkedik a saját, vagyis az autológ beültetések száma is.

Mint ismeretes, a köldökzsinórvér olyan speciális őssejteket tartalmaz, melyek képesek az osztódásra, a specializálódásra, valamint arra, hogy a vért és az immunrendszert alkotó sejtekké váljanak. Számos, közel 80 betegség kezelésénél használják már őket rutinszerűen, leggyakrabban a rosszindulatú daganatos, illetve vérképzőszervi anémiák és bizonyos autoimmun betegségek gyógyításakor. 

A Tv2 Babavilág c. műsorának februári adásából:

A KRIO Intézet honlapján bővebben is olvashatsz az őssejtekről, katt. a linkre: http://www.krio.hu/ossejt_bank/mi_az_ossejt_es_mire_jo.php?clickfrom=www.babasmamas.hu&xref=

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink