Vízben szülés - divat, pedig veszélyes lehet
Várszegi Viktória
2014. április 4.

A két legnagyobb amerikai orvosi szervezet szerint a szülőmedence ugyan járhat némi előnnyel a szülő nőkre nézve a vajúdás korai szakaszában, a víz alatti szülés azonban súlyos egészségügyi kockázatoknak teheti ki az újszülötteket.

Az Amerikai Szülész- Nőgyógyász Kollégium (ACOG) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) közös nyilatkozatát a rendelkezésre álló szakirodalom elemzése alapján készítették.

"Sok szülészeti osztályon található szülőmedence a vajúdó nőknek, és egyeseknek enyhülést nyújthat a belemerülés a vízbe" - mondta a sajtótájékoztatón az ACOG szóvivője, dr. Jeffrey Ecker. "Fontos leszögezni azonban, hogy a vízben vajúdás nem ugyanaz, mint a víz alatti szülés. Míg a vajúdásnak lehetnek előnyei, a víz alatti szülés nem jár egyértelmű előnyökkel, és mindenkinek tisztában kell lennie az ezzel járó ritka, de súlyos következményekkel az újszülött egészségére nézve."

Az ACOG/AAP nyilatkozat szerint a víz alatti szüléssel kapcsolatos egészségügyi veszélyek közé tartozik többek között a fokozott fertőzésveszély az anya és a csecsemő esetében egyaránt, a csecsemő testhőmérsékletének nehéz kontrollálása, a köldökzsinór károsodásának fokozott kockázata, a víz belégzésével összefüggő légzészavarok és az esetleges görcsrohamok a születés után.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízben szülést lehetővé tevő kórházaknak több szigorú óvintézkedést is meg kell tenniük a csecsemő egészségének is biztonságának szavatolására. Ide tartozik például az alkalmas nők kiválasztása, a szülőmedencék megfelelő tisztítása és karbantartása, az infekciókontroll eljárások végrehajtása, a vízbe merülő nők folyamatos megfigyelése, és a szülő nők eltávolítása a medencéből, ha kétségek merülnek fel az ő vagy gyermekük biztonságát illetően.

Az Obstetrics & Gynecology március 20-i online kiadásában megjelent nyilatkozat szerint víz alatti szüléseket csak megfelelően kialakított klinikai környezetben, a szülők tájékozott beleegyezésével szabad végrehajtani.

Kapcsolódó cikkeink