A túlsúly távol tarthatja a gólyát

2014. február 8.

Már a kisebb mértékű fogyás is jelentősen növeli az elhízott nők termékenységi esélyeit - állítja egy tanulmány. A kutatók három hónapon át vizsgáltak 40 túlsúlyos nőt, akiknek nem volt peteérése - megállapították, hogy testsúlyuk csupán 5 százalékos csökkenése 19 százalékkal növelte méhük vérellátását, a jobb keringés pedig segíti a peték kiszabadulását a petefészkekből és a magzat megtapadását a méhben - olvasható a tanulmányról beszámoló BBC NEWS online kiadásában.

A kísérletben résztvevő, többnyire policisztás petefészek szindrómával (PCOS) élő nők átlagosan 29 év körüliek voltak. Gyógyszerek segítségével 12 hét alatt sikerült leadniuk testsúlyuk 5 százalékát.

A kutatók egy előző munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy már a kis súlyvesztés is 30-40 százalékkal nagyobb esélyt jelent a normális peteéréshez a pácienseknél. A mostani volt azonban az első tanulmány, amely azt is vizsgálta, hogy a mennyiben befolyásolja a folyamatot a vérkeringés.

A kutatók leírása szerint a vérkeringés olyan kapcsolóként szolgál, amely valósággal "begyújtja" a petefészkeket, ráadásul csökkenti a PCOS-páciensekre jellemző magas tesztoszteron - férfi hormon - szintjét is, ami ugyancsak növeli a természetes fogantatás esélyeit - számolt be az MTI.

(MTI)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink